Zootonik Hastalıklar Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2018/02/28 11:02 • Güncelleme Tarihi : 2021/02/03 00:26 •
Zootonik hastalıklar, hayvanlardan bulaşan hastalıklar anlamına gelmektedir
Zootonik Hastalıklar Nelerdir?

Zoo; latince hayvan anlamına gelir. Zootonik hastalıklar ise, hayvan kaynaklı hastalıklardır. Hayvan ve insan vücut sistemi her ne kadar birbirine yakın gibi görünse de, içeriğinde çok farklı yapılar da barındırır. Örneğin; insandaki faydalı veya zararlı bakterileri, hayvan vücutları tolere edebilirken; hayvanlarda doğal olarak bulunan ve onlara zarar vermeyen bakterileri insan vücudu hastalık olarak algılar. Bu sebeple özellikle evde hayvan beslerken zootonik hastalıklara karşı dikkatli olmak gerekir.

Zootonik Hastalıklar Nelerdir?

Zootonik hastalıklar, hayvanlardan bulaşan hastalıklar anlamına gelmektedir. Kuduz hastalığı, brucellosis ve deli dana hastalığı en bilinenleridir. Çünkü insanların hayatında belli orana döküldüğünde bazı hayvanların yeri daha büyüktür. Yani evde veya meslek olarak en çok ihtiyaç duyulan hayvanlar bellidir.

Evcil hayvanlar; kedi, köpek, kuş ve balık iken; meslek olarak süt ve et hayvanlarından; inek, koyun, tavuk gibi hayvanlarla münasebet, diğer hayvanlara oranla daha yüksektir. Doğal olarak zootonik hastalıklara en sık, bu hayvanlarla münasebetten görmek olasıdır. 

Zootonik Hastalıklardan Korunmak Mümkün mü?

Zootonik hastalıklardan korunmak genel olarak kolaydır. öncelikle hayvanların dışkılarından korunmak gerekir. Zootonik hastalıkların en sık görülenleri, dışkı yoluyla insana geçen hastalıklardır. Bu sebeple öncelikle evcil hayvana tuvalet alışkanlığı doğru kazandırılmalıdır. Tuvaletinin vücuduna bulaşmaması için, tüyleri doğru boyutlarda kesilmeli, tırnak bakımları yapılmalıdır. Ancak en önemli ve unutulmaması gereken hususlardan biri ise, mutlaka aşıları vaktinde ve tam olarak yapılmalıdır. Bu, hem hayvanın, hem de koruyuculuğunu üstlenen kişilerin sağlığı için son derece önemlidir. Neticede ne amaçla bakıyor olursanız olun, onların da canlı olduğunu, duygusal olduğu kadar fiziksel ihtiyaçlarının olduğunu ve hastalandıklarında, acı duyduklarını unutmamak gerekir. 

Zootonik Hastalıklar Tedavi Edilir mi?

Çoğu zootonik hastalık ilaç ile tedavi edilebilmektedir. Doğru teşhis çok önemlidir. Bu sebeple doktorunuza mutlaka beslediğiniz hayvanla ilgili doğru bilgiler verilmelidir.  



Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?