Hemoroid Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/04/30 23:44 • Güncelleme Tarihi : 2021/08/01 22:49 •

Halk arasında basur olarak bilinen hemoroid oldukça yaygın görülen bir hastalıktır. Hemoroid, kalın bağırsağın son kısmı rektumun bir parçasının anüs dışına çıkması halidir.

Hemoroid Nedir?

Halk arasında basur olarak bilinen hemoroid oldukça yaygın görülen bir hastalıktır. Yanlış tuvalet kullanımı, zorlu hamilelik ve uzun süreli kabızlık hemoroidin oluşma nedenlerinin başında gelir. Hemoroid, kalın bağırsağın son kısmı rektumun bir parçasının anüs dışına çıkması halidir. Cerrahi müdahale ile iyileşmektedir.

Hemoroid toplumda sık görülen; genetik olarak da taşınabilen bir hastalıktır. Yani bir aileden birçok kişide bu rahatsızlık olması çok normaldir. Hastalığının tabanında her zaman uzun süreli kabızlık sorunu vardır. Uzun süren ishaller de hemoroide sebep olabilir. Hemoroid; makat varisleridir. Yani; makattaki damarların genişlemesidir. Bu hastalar; makatta ağrı, memeleşme, kaşıntı ve kanama şikayetiyle doktorlara başvurur. Özellikle ailesinde hemoroid olan kişilerin daha dikkatli şekilde korunması gerekir. Bu korunma yolları; düzenli tuvalet alışkanlığı edinilmeli, bol su içilmeli, egzersiz yapılmalı ve özellikle kabız kalmamaya özen gösterilmelidir.

Kabız Kalmamak Neden Önemlidir?

Kabızlık, bağırsakları en fazla zorlayan durumdur. Kabızlık durumunda katı kaka, bağırsaklardan çıkmakta zorlanır. Bağırsaklar bu yükten kurtulmak için aşırı kasılır ve bu kasılma, bağırsak uç kısmında memeleşme meydana getirir. Yani kabızlığın en temel sebeplerinden biri meydana gelmiş olur. Bu sebeple kabızlıktan korunmak, hemoroidi genetik olarak engellemese dahi, daha ciddi boyutlara gelmesini engellemiş olur. 

Kabız kalmamak için yapılması gerekenler ise, aslına sağlıklı bir vücut için gerekenlerdir. Bu unsurların en başında sağlıklı beslenme gelir. Yani kişi sebze ve meyve ağırlıklı beslenip, paketli gıdalardan ve aşırı hayvansal ürünler tüketiminden kaçındığı zaman; sindirim sistemi ve boşaltım sistemi, aktif çalışacak ve görevini yapmakta zorlanmayacaktır.

Diğer husus ise, hareketli yaşam tarzını benimsemektir. Siz aktif hareket yaptığınız zaman, organlarınızda size uyum sağlayacak, bağırsaklardaki atıklar kolaylıkla bağırsak yolunda ilerleyecektir. Bu sayede gaita çıkışı da kolay olacak ve hemoroid engellenmiş olacaktır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?