Yüksek Tansiyon (Hipertansiyon) Risk Faktörleri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2019/04/16 17:10 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/03 14:12 • Yazar: Başak Pırıl Gökayaz
Bu makalemizde yüksek tansiyona neden olan çeşitli risk faktörlerinden bahsedeceğiz. Bazı faktörler sağlık durumunuzla ilgili olabilirken bazıları da yaşam tarzınızdan ve kalıtsal veya fiziksel faktörlerden kaynaklanabilir. Yazımızı okuyarak yüksek tansiyon risk faktörlerini nasıl azaltabileceğinizi öğrenmeniz mümkündür.
Yüksek Tansiyon (Hipertansiyon) Risk Faktörleri Nelerdir?

Bir takım faktörler ve değişkenler yüksek tansiyonu (HBP veya hipertansiyon)  sahibi olmanız için sizi daha büyük bir risk altına sokabilir. Bu risk faktörlerini anlamak, yüksek tansiyona sahip olma olasılığınızın ne kadar yüksek olduğunun farkında olmanıza yardımcı olabilir.

Yüksek Tansiyon (Hipertansiyon) Risk Faktörleri

Yüksek tansiyon için yaygın kalıtsal ve fiziksel risk faktörleri şunlardır:

  • Aile Geçmişi: Ailenizden birinin veya diğer yakın kan bağı bulunan akrabalarınızın yüksek tansiyonu varsa, sizin de yüksek tansiyon sahibi olma ihtimaliniz de artar. 
  • Yaş: Yaşlandıkça, yüksek tansiyon sahibi olma olasılığınız artar. Yaşlandıkça, kan damarlarımız yavaş yavaş elastik kalitelerinin bir kısmını kaybeder ve bu da kan basıncının artmasına katkıda bulunabilir. Ancak, çocuklarda da yüksek tansiyon olabilir.
  • Cinsiyet: 64 yaşına kadar, erkeklerin yüksek tansiyon sahibi olma olasılığı kadınlardan daha yüksektir. 65 yaş ve üstü kadınların yüksek tansiyon sahibi olması daha olasıdır.
  • Soy: Afrikalı-Amerikalılar, Amerika Birleşik Devletleri'nde diğer soydan gelen insanlardan daha fazla yüksek tansiyon sahibi olma olasılığına sahiptir. Ayrıca Afrika kökenli Amerikalılarda daha şiddetli olma eğilimindedir ve bazı ilaçlar siyahilerde YT tedavisinde daha az etkilidir.
  • Kronik Böbrek Hastalığı : YT böbrek hastalığının bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. YT'ye sahip olmak da daha fazla böbrek hasarına neden olabilir.

Yüksek Tansiyon (Hipertansiyon) İçin Değiştirilebilir Risk Faktörleri

Bunlar, yüksek tansiyonu önlemeye ve yönetmeye yardımcı olmak için değiştirebileceğiniz risk faktörleridir:

  • Fiziksel aktivite eksikliği: Yaşam tarzınızın bir parçası olarak yeteri kadar fiziksel aktivite yapmamak, yüksek tansiyon sahibi olma riskinizi artırır. Fiziksel aktivite, genel olarak kalbiniz ve dolaşım sisteminiz için harikadır ve tansiyon bir istisna değildir.
  • Sağlıksız bir diyet, özellikle yüksek sodyumlu : Çeşitli kaynaklardan iyi beslenme sağlığınız için önemlidir. Tuz tüketiminin çok yüksek olduğu bir diyetin yanı sıra kalorili, doymuş ve trans yağ ve şeker gibi besin maddelerini tüketmek yüksek tansiyon riskini artırır. Öte yandan, sağlıklı yiyecek seçimleri yapmak kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir.
  • Kilolu veya obez olmak: Çok fazla ağırlık taşımak, kalbinizde ve dolaşım sisteminizde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilecek ekstra bir zorlama yaratır. Ayrıca kardiyovasküler hastalık, diyabet ve yüksek tansiyon riskini artırır. 
  • Çok fazla alkol tüketmek: Düzenli, yoğun alkol kullanımı kalp yetmezliği, felç ve düzensiz kalp atışı (aritmi) gibi birçok sağlık sorununa neden olabilir. Kan basıncınızın önemli ölçüde artmasına neden olabilir ve ayrıca kanser, obez, alkolik olma, intihar etme ve kaza yapma riskini artırabilir.
  • Uyku apnesi: Obstrüktif uyku apnesi, YT riskini artırabilir ve dirençli hipertansiyonu olan kişilerde yaygındır.
  • Yüksek kolesterol: YT'si olan kişilerin yarısından fazlası da yüksek kolesterollüdür.
  • Diyabet: Diyabetli çoğu insanda da YT olabilir.
  • Sigara ve tütün kullanımı: Tütün kullanımı kan basıncınızın geçici olarak artmasına neden olabilir ve hasarlı arterlere yol açabilir. Sigara içmeyenlerin sigara dumanına maruz kalması  da kalp hastalığı riskini artırır.
  • Stres: Stres başlı başına kötü bir şey değildir. Ancak çok fazla stres yapmak artan kan basıncına neden olabilir. Ayrıca, çok fazla stres, kötü beslenme, fiziksel hareketsizlik ve tütün kullanma veya alkol tüketmenin normalden daha fazla olması gibi kan basıncını artıran davranışları teşvik edebilir. Sosyoekonomik durum ve psikososyal stres, temel yaşam gereksinimlerine, ilaçlara, sağlık uzmanlarına ve sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerini benimseme yeteneğine erişimi etkileyebilir.

Önceki Tıbbi Durumlarının Yüksek Tansiyona (Hipertansiyon) Neden Olması

Az sayıda yüksek tansiyon vakası sekonder hipertansiyondur.Sekonder hipertansiyonda önce mevcut olan başka bir tıbbi durumun neden olduğu yüksek tansiyon vardır. Örnekler hamileliğe bağlı hipertansiyonu (PIH), bazı kalp kusurlarını ve böbrek bozukluklarını içerir. Çoğu zaman, yüksek tansiyona neden olan durum çözülebiliyorsa, bireyin kan basıncı da normalleşecektir. Bu sayfadaki ve bu site içindeki tartışmaların çoğu için, tanımlanamayan bir nedeni olmayan yüksek tansiyon olan birincil hipertansiyondan bahsediyoruz. Yüksek tansiyonu olan kişilerin çoğu, bir çeşit birincil hipertansiyona sahiptir.

Kaynak: https://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/why-high-blood-pressure-is-a-silent-killer/know-your-risk-factors-for-high-blood-pressure

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?