Cinsellikte de Bir Sınırınız Olsun

Yayın Tarihi : • Güncelleme Tarihi : 2024-04-17
Cinsellik, her aile için özel bir durumdur. Kişi, eşi ile yaşadığı en özel anları dahi, ilişkisinin önemli bir parçası olarak saklar ve bu da evlilikleri en sevimli yapan şeydir.

Cinsellik, her aile için özel bir durumdur. Kişi, eşi ile yaşadığı en özel anları dahi, ilişkisinin önemli bir parçası olarak saklar ve bu da evlilikleri en sevimli yapan şeydir. Kimsenin bilmediği, sadece iki kişinin arasında bildiği, sakladığı, anladığı durumdur.

Evliliğin ilk yıllarında, özellikle ilk bir yılında cinsellik henüz kişiler için yeni bir durumdur. Fizyolojileri ve psikolojileri düzenli cinsel ilişkiye alışma aşamasındadır. Dolayısıyla bu alanda yaşanan durumların her anı çok özeldir. Hatta cinselliğin bu aşamada rutin olması, kişilerin cinsellik özgüveni kazanması için son derece önemlidir. Bunun sebebi, kişi yeni öğrendiği ve alıştığı durumu, bir süre rutin olarak yapabildiğinde hem alışması hızlanır. Hem de ciddi bir özgüven artışı hisseder. Hele ki konu cinsellikse; kişi eşine karşı da ciddi bir güven kazanır.

Ancak bu şekilde cinsellik basitleşip sıradanlaştığında, partnerler yeni heyecan arayabilirler. Yeni pozisyonlar, yeni kıyafetler, odanın ambiyansının değiştirilmesi veya farklı mekan tercihlerinin yapılması gibi. Bunlar, ilişkiyi yeniden canlandıracak ve yapılması kolay değişimlerdir.

Ancak her değişim koşulsuz şartsız uygulanmamalıdır. Cinselliği rutinden çıkarmak için partnerinizin fazlaca talebi olabilir. Burada çiftlerin konuşması en önemli unsurdur. İki tarafından cinsellikten ne beklediğinin bilinmesi, ne kadar ileriye gidileceğinin sınırlarının çizilmesi gerekir. Her durumu kayıtsız şartsız kabul etmeniz, bir süre sonra sizi sıradanlaştıracak ve artık yaşayacak yeni bir heyecan kalmadığında partneri cinsellikten soğutacaktır. Tabii ki bu despot olmak anlamını taşımamalı ancak sağlığınıza zarar verecek, sizin hayat misyonunuzu değiştirecek teklifleri de kabul etmek zorunda olmadığınızı bilmelisiniz.

Bu durumu bir örnekle açıklayalım. Evliliğin ilk yıllarında yatakta, üstünüz örtük ve loş ışıkta cinsellik yaşıyor olabilirsiniz. Zamanla artık ışıklı ortamda ve fantezi kıyafetler istemek, ilişkiyi canlı tutabilir. Hatta bunun için farklı aparatlar kullanılabilir. Ancak partneriniz ters (anal) ilişki istediğinde bunu kesinlikle kabul etmemelisiniz. Bu, kişinin sağlığını geri dönülmez şekilde etkileyen çok zararlı bir durumdur. Böyle bir teklifle gelindiğinde; bunun sizin için doğru olmadığını ve bunu yapmak istemediğinizi uygun bir dille anlatmanız, ilişkinize hasar vermeden konuyu kapatmanıza yardımcı olacaktır.

?