Doğum Yapmamış Bir Kadından Süt Gelir mi?

Yayın Tarihi : • Güncelleme Tarihi : 2024-07-04

Doğum Yapmamış Bir Kadından Süt Gelir mi?

Kadınlarda üreme sistemi bir bütün olarak çalışır. Beyinden gelen ilk sinyallerle çalışmaya başlayan üreme sistemi, yumurtalıktan salgılanan hormonlarla devam eder. Bu hormonlar, gebeliğin gerçekleşmesi veya gerçekleşmemesi durumunda değişerek veya gelişerek salgılanan devam eder.

Eğer gebelik gerçekleşmezse, üreme hormonları adet döngüsüne sebep olur ve vücut bir sonraki aya hazırlık yapar. Gebelik gerçekleşirse de başlangıçta gebeliği devam ettirmek üzere hormonlar sentezler. Mesela gebelik tespitinin yapıldığı beta HCG hormonu bunun en büyük örneğidir. Eğer gebelik sağlıklı bir şekilde devam eder ve doğumla neticelenirse, bu hormonlar emzirme hormonu, annelik hormonuna evrilir ve anneden süt gelmeye başlar.

Anneden gelen süt, sadece hormonal ve fizyolojik değildir. Bu hormonları destekleyen duygular da vardır. Annelik duygusu, hissi kaliteli ve fazla süt üretimini sağlar. Hatta gariptir ki; bazen doğum yapmayan kadınlarda da süt gelmesi görülür .

Şöyle ki; bir kadın şiddetli bir şekilde annelik hissi yaşıyorsa, memesine süt gelebilir. Örneğin yalancı gebelik; kişinin gebe olmadığı halde, gebe gibi bulantı yaşaması, karın büyümesi, hatta adetinin gecikmesi görülür. Ancak bu kişi gebe değildir, sadece gebe hisseder.

Başka bir örnekle; tüp bebek tedavisi gören bir kadının annelik hissini içinde yaşadığı anda memesinden süt benzesin sıvı alabilir. Bu tamamen içsel bir histir. Memeden gelen bu sıvı tam anlamıyla anne sütü olmasa da, süt bezlerinden gelen kıvamlı bir sıvıdır.

Annelik İçgüdüseldir

Annelik memeli canlılara bahşedilmiş çok büyük bir nimettir. Sadece süt gelmesinden bahsetmiyoruz aynı zamanda sokakta gördüğünüz bir hayvana ettiğiniz merhamet, yaralanmış ve tanımadığınız bir çocuk için hüzünlenmeniz ve yardım etme çabanız, doğada dökülen bir yaprağa dahi merhamet göstermeniz ve üzerinde düşünmeniz de bu içgüdünün eseridir. İşte; doğum yapmamış, çocuk sahibi olmamış bir kişinin de memesinden süt veya sıvı salgılanması da bunun güzel bir örneğidir. Babalar da bu duruma dahildir. Bir çocuk doğurmasalar da, memelerinden süt gelmese de, memeli canlı olmanın bir özelliğini gösterir ve tüm canlılara karşı merhamet hissederler.

?