Yüksek Tansiyon Nasıl Düşürülür? Evde Tansiyon Düşürme Yöntemleri

Yayın Tarihi : • Güncelleme Tarihi : 2023-04-02
Yüksek tansiyon özellikle 50 yaşın üzerindeki kişilerde önemli bir riski faktörü oluşturur. Bu gibi durumlarda evde yüksek tansiyon düşürme yöntemleri az da olsa ideal gibi görünür.

Tansiyon, uzman dilinde kalp tarafından pompalan kanın damarlara uyguladığı basınç olarak bilinir. Kalp atışı esnasında kanın arter duvarlarına ne kadar basınç uyguladığı büyük tansiyon ve küçük tansiyon olarak adlandırılır.

Büyük tansiyon özellikle 50 yaşın üzerindeki bireylerde önemli bir risk faktörü olarak görülmekte birlikte daha fazla dikkate alınmalıdır. Çoğu insanda ise bu durum büyük arterlerin artan sertliği sebebiyle yaşla beraber istikrarlı bir şekilde yükselmektedir. Bir kişiye yüksek tansiyon tanısı konulabilmesi adına  yüksek sistolik kan basıncı ya da yüksek diyastolik kan basıncı değerleri kullanılmaktadır.

Yüksek Tansiyon (Hipertansiyon) Nedir?

Yüksek tansiyon pek çok sebebe bağlı olarak ortaya çıkan kan basıncı yüksekliğidir. Gerekli önlemler alınmadığı durumlarda önemli hastalıklara ve organ hasarların yol açmaktadır. Hipertansiyonun ortaya çıkış sebepleri arasında genetik yatkınlık ve aşırı tuz tüketimi gelmektedir. 

Genç yaşlarda da görülen hipertansiyon hastalarında mutlaka böbrek ve böbrek üstü hastalıkları gibi sekonder hipertansiyona neden olabilecek sebepler aranmaktadır. Hipertansiyon mutlaka ilerlemeden kontrol altına alınmalıdır.

Yüksek Tansiyon Nasıl Düşürülür?

Yüksek tansiyon düşürülebilmesi için doktorunuzun önerdiği ilaçları kullanmanızda fayda vardır. Öncelikle sistolik kan basıncı değeri 140 mmHg'nin üzerindeyse, diyastolik kan basıncı değeri 90 mmHg'nin üzerindeyse ya da her ikisi de bu değerlerden yüksekse bireyin yüksek tansiyonu olduğu kabul edilir. Bu değerlerin aşırı yükselmesi durumunda baş dönmesi ya da görme güçlüğü gibi semptomlar görülebilir.

Yüksek tansiyon uzun vadede, kalp krizi, felç, kalp ve böbrek yetmezliği gibi kardiyovasküler problemler ile ilgili riskleri arttırmaktadır.

Evde Yüksek Tansiyonu Düşürme Yöntemleri

Evde yüksek tansiyonu düşürebilmek adına her şeyden önce sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olunması gereklidir. Hipertansiyona sebep verebilecek faktörlerin kontrol edilmesine yardımcı olmak adına doktor kontrolü kesinlikle ihmal edilmemelidir. Doktorun reçete ettiği ilaçların mutlaka düzenli ve belirtilen dozda kullanılması gereklidir.

Sarımsak: Sarımsak, doğal tansiyon düşürücü olarak tanımlanan bir doğal kaynaktır. Dolayısıyla sarımsak tansiyonu düşürür mü sorusu evet olarak yanıtlanır. Sarımsak, damarların genişlemesini sağlayarak pıhtı atmasına engel olur. Bu şekilde yüksek tansiyon probleminin önüne geçer.

Limon: Limon da yüksek tansiyon problemine karşı sarımsak kadar etkili bir doğal kaynaktır. Limon suyu tansiyonu düşürür mü sorusunun yanıtı da sarımsakta olduğu gibi evettir. Vücut tarafından üretilen serbest radikaller limon ile birlikte dışarı atılır. Bu da evde tansiyonu ne düşürür diye merak edenler için limon suyunun önerilmesi için yeterli bir sebeptir.

Muz: İçeriğinde barındırdığı yüksek oranda potasyum sayesinde kan basıncını düzene sokar.

Pancar: İçeriğinde yer alan nitrat sayesinde tansiyonu dengeler.

Nar: Polifenol, C vitamini ve antioksidan açısından zengindir. Bu sayede kan basıncını dengeler.

Alıç: Kalp kaslarının güçlenmesini sağlayarak kan pompalanmasını güçlendirir. 

?