Adet Kanaması Pıhtılı Olur mu?

Yayın Tarihi : 2020/09/29 13:06 • Güncelleme Tarihi : 2020/09/29 14:28 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Kadınlar adet kanamasında pıhtı olup olmadığını ve adet kanamasında da pıhtı varlığının hangi nedenlere bağlı olduğunu sıklıkla merak eder.Bu yazımızda da ''Adet kanamasında pıhtı olur mu? '' sorusuna cevap vermek istiyoruz.
Adet Kanaması Pıhtılı Olur mu?

Adet Kanaması Pıhtılı Olur mu?

Adet kanaması gören kadınlarda kanama ile birlikte pıhtı görülmesi merak edilen bir konudur.Bir çok kadın bu duurmu merak eder.Hatta bu pıhtının gebelik yönünden bir işaret veya düşük belirtisi olabileceği da kadınların aklına getirdiği konulardan biridir. Bu konuya açıklık getirelim adet dönemlerinde kadınlarda kimi zaman adet (regl) kanamasına pıhtı eklenebilir. Bu durum normalde de görülebilen bir durumdur.
Adet kanasında pıhtı görmel kadınlar için şaşırtıcı olabilir, ancak çoğu durumda kan pıhtıları adetin doğal bir bileşenidir. Bu durum çoğunlukla bir sorun olduğu anlamına gelmez ancak bazen de sağlık sorunlarının bir habercisi olabilir.
Normalde kan pıhtıları, vücudun savunma mekanizmasının doğal bir parçasıdır. Adet pıhtısının kalın, jöle benzeri dokusu, fazla kan kaybını önleyici bir mekanizma işlevi görür.
Adet  kanamasında pıhtılar, genellikle yoğun kan akışı olduğunda ortaya çıkar. Genellikle adetin en ağır kısmı olan adetin ilk 2 gününde bu pıhtılar daha yaygındır.
Pıhtılar parlak renkli veya daha koyu, daha koyu kırmızı olabilir. Ancak büyük pıhtılar siyah renkte görünebilir. Kanamanın ileriki günlerinde adet kanaması daha koyu ve daha kahverengi görünmeye başlar.

Adet Kanamasında Pıhtı Ne Zaman Olur?


Rahim duvarı artan miktarlarda  kan döktüğünde kaçınılmaz olarak adet kanamasında da pıhtılar oluşur. Adet kanaması rahimde veya vajinada biriktiğinde, tıpkı açık bir cilt yarasında olduğu gibi pıhtılaşmaya başlar.
Kadınlarda adet(regl) kanının kıvamı hem o adet dönsünde hem de her adet döneminde farklılık gösterebilir. 
Buradan da anlaşılacağı üzere bir adet kanamasında pıhtı olup daha sonraki bir kaç adet döneminde pıhtı görülmeyebilir.Adet kanasında pıhtı görülmesindeki değişiklik kişinin yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarına gör ede farklılık gösterebilir.

Adet Kanamasında Pıhtı Neden Olur?

Adet esnasında rahimde yer alan endometriyal hücreler soyulur ve vücuttan ayrılır. Bu sırada kadının vücudu, rahimdeki kanın pıhtılaşmasına yol açan proteinleri serbest bırakır.
Bu pıhtılaşma aslında vücudun bir nevi savunma mekanizması olup, rahim zarındaki kan damarlarının kanamaya devam etmesini engellemektedir.Adet sırasında atılan kan da pıhtılaşma proteinlerini içerir.
Adet kanamasının yoğun olduğu dönemde kandaki pıhtılaşma proteinleri bir araya toplanmaya başlayarak adet pıhtılarına sebep olur. Bu durum ekseriyetle  adet kanının rahimde ve vajinada biriktiğinde ortaya çıkar.

Adet Kanamasında Pıhti Ne Zaman Dikkate Alınmalıdır?

Adet kanamasında pıhtı olması normal olsa da kimi zaman bir tıbbi sorunun da işaretçisi olabilir.

Adet kanamasınd apıhtı olduğunda aşağıdaki koşullar da varsa bir doktora başvurmanızı öneriyoruz:

Pıhtının büyüklüğü 1-2 santimetreden fazlaysa,
Pıhtı çok sık görülüyorsa,
Kişinin pedini veya tamponunu en az 1-2 saatte bir değiştirmesini gerektirecek bir yoğunluk var ise, 
Beraberinde ciddi bir ağrı pıhtıya eşlik ediyorsa.

Hangi Hastalıklar Adet Kanamasında Pıhtı Oluşumuna Neden Olur?

1.Rahimdeki polipler ve fibroidler:
Rahimde polipler ve fibroidler tıkanıklığa sebep olabilir.Bu durum rahimde  kasılmasını engelleyebilir, bu da kanı her zamanki kadar çabuk dışarı atamayacağı anlamına gelir. Kan vücuttan daha yavaş ayrılacak, böylece topaklanmak ve kümeler oluşturmak için daha fazla zamanı olacaktır.Bu da pıhtılaşmayı tetikleyecektir.

2.Endometriosis:
Endometriozis, rahim zarının dokularının rahim dışında büyümesine neden olan bir durumdur.Bu anormallik, adet döneminde pıhtı yoğunluğunu arttırabilir.

3.Adenomiyozis:,
Adenomiyozlu kişilerde uterus astarı uterusun kas duvarına doğru büyür.Bu durum kaçınılmaz olarak uterus duvarını çok daha kalın hale getirebilir.İlgili adet dönemi boyunca kan akışı çok daha ağır ve yavaş olabilir.Bu da 
 adet kanında kan pıhtılarının ortaya çıkmasını kolaylaştırır.

4.Hormonal dengesizlik:
Sağlıklı bir rahim için vücuttaki hormon dengesi şarttır. Kadınlık hormon seviyeleri dengesiz hale gelirse, ağır adet kanaması veya pıhtılaşma dahil birçok sorun ortaya çıkabilir.

5.Hamileliğin kaybı:
Düşük veya hamilelik kaybı sırasında, kişi genellikle hamileliğin aşamasına bağlı olarak pıhtılı kanama geçirebilir. Bazen bir kadın hamile olduğunu bilmeden önce hamilelik kaybı meydana gelebilir, bu nedenle erken bir düşüğü normal bir adet döngüsü ile karıştırabilir.Bu tür bir şüphede kanda Beta HCG testi hamilleik yönünden bilgi verecektir.

6.Büyümüş uterus:
Hamilelikten sonra kadının  rahmi genellikle öncekinden biraz daha büyük kalır. Büyümüş bir rahim, miyomlar gibi yapısal sorunlardan da kaynaklanabilir.
Bu durum da daha fazla pıhtılaşmaya yol açabilecek bir zemin yaratacaktır.

7.Kanama bozuklukları:
Trombosit fonksiyon bozukluğu veya von Willebrand hastalığı (VWD) gibi bozukluklar, anormal derecede ağır adet kanamasına neden olabilir.Bu durum da pıhtıyı tetikleyebilir.




 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Op. Dr. Çiğdem İstanbulluoğlu Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?