Prolaktin Yüksekliği Gebe Kalmaya Engel Olabilir

Yayın Tarihi : 2018/09/09 22:28 • Güncelleme Tarihi : 2019/04/02 23:57 •
Prolaktin hormonu hipofiz salgı bezinde üretilerek salgılanır.Prolaktinin normalin üstünde kanda bulunması ise gebeliğin oluşumunda engel olabilir.
Prolaktin Yüksekliği Gebe Kalmaya Engel Olabilir

Prolaktin hormonu hipofiz salgı bezinde üretilerek salgılanır.Prolaktin lohusalık ve emzirme döneminde,süt üretiminden sorumludur.Bununla birlikte yumurtlamanın ve böylece adetlerin durmasından da sorumlu olan bir hormondur.
Prolaktin hormonu fazla salgılandığında adet düzeninin bozulmasına ve beraberinde göğüslerden süt veya süt benzeri bir sıvının salgılanmasına neden olabilir. Adet düzeninin bozulması gebelik oluşmasına da engel olmaktadır.
Prolaktin hormonu, gebeliğin 8. haftasından itibaren kanda artmaya başlar. Bunun nedeni, hamile anne adayını bebek doğar doğmaz emzirebilir duruma getirmektir. Prolaktin hormonu bu amaçla gebelikte meme dokusunun büyümesini sağlar.Memelerde kolostrum adı verilen ilk sütün üretimini sağlar.
Prolaktin yüksekliği olan bir kadında en sık görülen belirti memelerden kendiliğinden süt gelmesidir.Ayrıca adet düzensizliği de görülür.
Prolaktin yüksekliği bunlarla beraber ara kanamalara, sık adet görme ve adet kanamasının azalması gibi şikayetlere de neden olabilir. Gebe kalamama nedeniyle başvuran kadınların yaklaşık onda birinde  prolaktin hormonu yüksekliği bulunmaktadır.
Prolaktin yüksekliği şüphesi veya varlığında bir kadın doğum doktoru ve/veya endokrinoloji doktoruna başvurabilirsiniz.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
******* ******* :

merhaba benim prolaktinim yüksekti 50 nin üzerindeydi dostinex 05 mg ilaç kullandım uzun zamandır kullanıyorum (tabi doktor tavsiyesi ile) 13.08.2011 tarihinde yaptırdığım prolaktin ölçümünde 0.34 çıktı bayağı düşmüş acaba bu iyi birşeymi hamile kalmamı kolaylaştırırmı yoksa zorlaştırırmı doktorumla henüz görüşmedim bana bu konuyla ilgili acil bilgi verirseniz çok sevinirim... teşekkürler


Cevap:

Prolaktin testinişn referans değerlerini yazmamışsınız.Ancak tedaviye olumlu cevap alındığını söyleyebiliriz

******* ******* :

prolaktin hormonum yüksek (51) doktorum yumurtalıklarımın yavaş çalıştığını söyledi 18 gündür norprolac kullanıyorum bu arada adetim herzaman düzenli oldu evlenmeden önce 28 günde bir evlendikten bir süre sonra 30 günde bir adet oluyorum göğsümdende süt gelmedi hiç nolur beni aydınlatın özellikle doktorumun yumurtalıklarımın yavaş çalıştığını söylemesi benim kafamı ençok kurcalayan şey acaba hamile kalabilirmiyim

?