Akıllı Ekrandaki Tehlike: Parmak Kilitletmesi
Teknoloji hayatımızın her alanında, yaşamı kolaylaştırmaya devam ederken, adını hiç bilmediğimiz hastalıkları da beraberinde getiriyor.
Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte akıllı ekranlar çok çabuk hayatımıza girdi ve hemen her gün uzunca bir süre bu cihazlarla haşır neşir oluyoruz. Bu durum parmak sağlığımızı tehdit ediyor. Özellikle uzun süreli oyun oynamalarda baş parmakta sinir sıkışması gerçekleşiyor. Ciddi tetik parmak durumunda ameliyat dahi gerekebilir.
Parmak Teknolojisi
Teknoloji hayatımızın her alanında, yaşamı kolaylaştırmaya devam ederken, adını hiç bilmediğimiz hastalıkları da beraberinde getiriyor. Yıllarca ellerinde kürek tutan insanların zamanla nasırlaşan parmakları bir dönemin insanlarına çirkin ve bakımsız geliyordu. Halbuki artık günümüzde de erken yaşta yani gelişim çağında başlayan telefon, tablet, bilgisayar alışkanlıkları sebebiyle; büyüme yönü değişmiş kemik yapıları karşımıza çıkıyor.
Büyüme bir yönlenme meselesidir. Mesela kemiklerin büyüme çağında eğer çocuk sürekli yüksek yerlere asılır veya zıplamalı oyunlar oynarse, kemikler boyuna uzar ve ergenliğe kadar fazlaca uzayan bir vücut karşımıza çıkar. Ya da tam tersini düşünelim, büyümesi boyunca kısıtlanan bir kemik düşünün. Mesela hep dar ve sıkan ayakkabı giyen bir çocuğun ayakları yeterince büyümez ve kemikli yani enine geniş ancak boyuna kısa bir ayağı olur. Dolayısıyla kemiğe büyüme aşamasında yön veren şey onun yönlendirilmesidir.
Şimdi de bütün gün elinde telofon tutan ve küçük parmaklarıyla tuşlara hızlı basmaya çalışan bir çocuk düşünelim, serçe parmaklari içe dönük, orta ve yüzük parmağının ucu bükük çocuk elleri görürüz. Bu tamamen büyüme bölgesi yönlendirilmesidir.
Yada parmakların çok, ancak bileklerin az kullanılmasına bağlı, kireçlenmelerde yine ellerde görülebilecek teknoloji sebepli hastalıklardır.
Peki teknoloji bağımlılığının tek sonucu el parmaklarında mı görülür? Tabii ki hayır. Duruş ve oturuş bozukluğuna bağlı olarak vücut proporsyonunda düzensizlik, kamburluk, boyun düzleşmesi, bel ve sırt ağrısı, gözlerde bozukluk, algıda hızlı geçişlere alışık olunması sebebiyle; dikkat dağınıklığı, bir işle uzun süre meşgul olamama gibi durumların hepsi, kontrolsüz teknoloji bağımlılığından ortaya çıkmaktadır.
Teknolojiyi Terk mi Edelim?
Madem teknolojinin bu kadar zararı var, teknolojiyi terk mi edeceğiz? Hayır teknoloji hayatı kolaylaştıran ve insanın kendine ayırdığı vakti artıran bir unsurdur tabii ki hayatın önemli bir parçasıdır. Ancak gereksiz kullanımdan vazgeçeceğiz ve çocuklara verirken belli kurallarımız olacak.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.