İkiz Gebelikler Artıyor
Anne olma hayali ile yaşayanpek çok kadın vardır. Bazı çiftler kolaylıkla bebek sahibi olabilirken, bazıçiftler tedavilere rağmen yıllarca, belki de hayatları boyunca bebek sahibiolamıyorlar. Zorlu yaşam koşulları, organik olmayan beslenme tarzı, çeşitlenenve inatla atlatılamayan ve pek çok şarttan dolayı gebelikler eskisi kadar kolayolmamaktadır.
Ancak ilk etapta bakıldığındaşaşırtıcı sonuçlar ortaya çıkmaktadır. İkiz gebeliklerde son yıllarda müthişbir artış gözlenmektedir. Sebebi araştırıldığında ise, yine zor oluşangebelikler karşımıza çıkmaktadır.
Bir sene boyunca çiftlerkorunmasız ilişkiye girdikleri halde bebek sahibi olamadıklarında risk grubuolarak nitelendirilir ve tedaviye başlanır. Tahliller yapılır ve sorununkaynağına inilerek anne adayının gebe kalması sağlanmaya çalışılır.
Gebelik oluşamama sebepleri;babanın spermlerinin sayı veya fonksiyon bakımından yetersiz olması, annetüplerinin herhangi bir sebeple tıkanmış olması, rahimsel problemler gibi pekçok sebepten dolayı olabilir. Bu durumlar değerlendirilerek, aşılama, ovülasyonindüksiyonu veya tüp bebek deneyerek anne adayının gebe kalma olasılığıartırılmaya çalışılır. Bu kişilere en az iki olmak üzere, ortalama üç adet,oluşma yetisinde yumurta hücresi konur. Buradaki amaç gebelik şansını artırmakve her halükarda annenin gebe kalmasını sağlamaktır. Bu üç döllenmeyeteneğindeki yumurtalardan biri çoğu zaman tutunamasa da, genel olarak kalanikisi tutunur ve ikiz gebelik meydana gelmiş olur. Tabii bunun yanındagebeliğin hiç tutmama veya üçünün de tutabilmesi söz konusu olabilir. Yumurta sayısıbelirlemede, annenin fiziksel konum itibariyle taşıyabileceği önerisini doktorverse de, anne adayının kararıyla, onun istediği sayıda gelişmeye hazır yumurtahücresi verilir. Buradan da anlaşılacağı gibi ikiz gebeliklerin artmasındaki enbüyük katkı, aslında doğal yollarla gebe kalamayan kişilerin, tedavineticesinde çoğul gebeliklerle karşımıza çıktıklarını görüyoruz.
Bunun yanında kendiliğindenmeydana gelen ikiz gebeliklerde düşünüldüğünde, çoğul gebeliklerin gerçektenartmış olabileceği ihtimali artmaktadır.
Peki rakamlara döküldüğündebu oranlar nasıldır?
Çoğul gebeliklerin %25 ikendiliğinden (genetik veya tesadüfi etkiler),
% 25 i aşılama ve ovülasyonindüksiyonu yöntemi ile oluşturulan gebelikler,
% 50 si ise, tüp bebek tedaviyöntemine dayalı oluşan gebeliklerdir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.