;

Akraba Evliliklerinde Genetik Hastalıklar Neden Fazladır?

Yayın Tarihi : 2018/04/18 13:05 • Güncelleme Tarihi : 2018/04/18 13:05 •
Genetik, çok geniş kapsamlı bir konudur

Genetik, çok geniş kapsamlı bir konudur. İnsanların fiziksel görünümünü de kapsayıp, tüm hücrelerini, hastalıklarını hatta pek çok olaylara verdiği tepkileri dahi kontrol altında tutan bir mekanizmadır.

Bu sebeple gebeliklerin ilk aylarından itibaren genetik tetkikler ve izlemler çok dikkatli bir şekilde takip altında tutulur. Özellikle akraba evliliklerinde bu özen iki katına çıkarılmaktadır.

Genlerde hastalıklar, çoğu zaman baskın değil, çekinik olarak taşınırlar. Bu şekliyle kişi vücudunda hastalığı taşısa dahi, herhangi bir zarar vermez. Ancak bu genler baskın hale geldiğinde etkin hale gelebilir işte o zaman kişi taşıyıcı konumda değil, hasta konumunda olur.

Böyle düşünüldüğünde hastalığın sadece annede ve ya sadece babada olmasının bir anlamı yoktur. Ancak ikisinde de varsa, olacak olan çocukta hastalık baskın hale gelir ve çocuk hastalıklı olarak dünyaya gelir. Bu sebeple aynı soydan gelen insanlarda, aynı genetik hastalıklar bulunduğu için risk artmaktadır. Akraba evliliklerinin üzerinde bu kadar çok durulmasının sebebi de budur.

 

Yorumlar

Yorum
; ;