Polinevrit Nedir?

Yayın Tarihi : 2015/05/23 20:16 • Güncelleme Tarihi : 2023/09/06 10:46 •

Çeşitli sebeplerden dolayı sinir sisteminde oluşan bozukluklar nedeniyle görülen his ve duyu kaybı polinevrit olarak adlandırılmaktadır. Bu yazımızda polinevrit hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

 

Polinevrit Nedir?

Polinevrit Nedir?

Polivevtit  beyin ve omuriliğin dışında bulunan sinirler (periferik sinirler) hasar gördüğünde ortaya çıkar. Bu durum genellikle ellerde ve ayaklarda zayıflığa, uyuşukluğa ve ağrıya neden olur. Aynı zamanda sindirim ve idrara çıkma dahil olmak üzere diğer bölgeleri ve vücut fonksiyonlarını da etkileyebilir. Periferik sinir sistemi, merkezi sinir sistemi olarak da adlandırılan beyin ve omurilikten gelen bilgileri motor sinirleri aracılığıyla vücudun geri kalanına gönderir. Periferik sinirler ayrıca duyusal sinirler yoluyla merkezi sinir sistemine duyusal bilgiler gönderir. Periferik nöropati travmatik yaralanmalar, enfeksiyonlar, metabolik problemler, kalıtsal nedenler ve toksinlere maruz kalma sonucu ortaya çıkabilir. Nöropatinin en yaygın nedenlerinden biri diyabettir. Periferik nöropatisi olan kişiler genellikle ağrıyı bıçaklanma, yanma veya karıncalanma olarak tanımlarlar. Bazen semptomlar iyileşir, özellikle de tedavi edilebilecek bir durumdan kaynaklanıyorsa. İlaçlar periferik nöropatinin ağrısını azaltabilir.

Polinevrit Belirtileri Nelerdir?

Periferik sistemdeki her sinirin belirli bir görevi vardır.Belirtiler etkilenen sinirlerin türüne bağlıdır. Sinirler ikiye ayrılır:

Ayaklarınızda veya ellerinizde kademeli olarak uyuşma, karıncalanma veya karıncalanma başlangıcı. Bu hisler bacaklarınıza ve kollarınıza doğru yayılabilir.
Keskin, batma, zonklama veya yanma ağrısı.
Dokunmaya karşı aşırı hassasiyet.
Ağrıya neden olmaması gereken aktiviteler sırasında ağrı; örneğin ayaklarınıza ağırlık verdiğinizde veya battaniyenin altındayken ağrı.
Koordinasyon eksikliği ve düşme.
Kas Güçsüzlüğü.
Giymediğiniz halde sanki eldiven veya çorap giyiyormuşsunuz gibi hissetmek.
Motor sinirler etkilenirse hareket edememe.Isı intoleransı.
Aşırı terleme veya terleyememe.
Bağırsak, mesane veya sindirim sorunları.
Kan basıncında düşüşler baş dönmesine veya baş dönmesine neden olur.
Periferik nöropati, mononöropati adı verilen bir siniri etkileyebilir. Farklı bölgelerdeki iki veya daha fazla siniri etkiliyorsa buna çoklu mononöropati, birden fazla siniri etkiliyorsa polinöropati denir. Karpal tünel sendromu mononöropatinin bir örneğidir. Periferik nöropatisi olan kişilerin çoğunda polinöropati vardır.

Çeşitli sebeplerden dolayı sinir sisteminde oluşan bozukluklar nedeniyle görülen his ve duyu kaybı polinevrit olarak adlandırılmaktadır. Polinevritin nedeni çoğunlukla aşırı alkol tüketimi ve yetersiz beslenmedir. 

Polinevrit Şüphesinde Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

Ellerinizde veya ayaklarınızda olağandışı karıncalanma, halsizlik veya ağrı fark ederseniz tercihen bir nöroloji uzmanı doktora başvurmalısınız. Erken tanı ve tedavi, semptomlarınızı kontrol etmek ve periferik sinirlerinize daha fazla zarar gelmesini önlemek için size en iyi şansı verir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?