Alerjik Rhinit Nedir? Alerjik Rhinit Belirtileri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 18:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/11 05:10 •

Rhinit burun enfeksiyonudur. Alerjik Rhinit ise alerjik etkenlere bağlı olarak burun enfeksiyonu olarak tanımlanabilir. Nezle, geniz akıntısı, boğaz kaşınma, burunda kaşınma hissi sıkça görülen belirtilerdir.

Alerjik Rhinit Nedir? Alerjik Rhinit Belirtileri Nelerdir?

Rhinit burun enfeksiyonudur. Burun mukozasının sebepli iltihabı ise alerjik rinit olarak tanımlanır. Mevsimsel alerjik rhinit olarak da adlandırılabilir. Alerjenlerin hava yoluyla burun mukozasına yerleşmeleri sonrası görülür.

Alerjik bünyeli kişilerde daha sık görülür. Alerjik rhinit; insan hayatının her evresinde görülse de ilerleyen yaşlarda daha az görülür.  Alerjik rinit her 5 bireyden birinde görülmektedir. Sıklıkla havada uçuşan polenler ve ağaçlar alerjik rhinite sebep olabilir. Küf, hayvan tüyü, ev tozu ve akarlar da bilinen alerjik rhinit etkenleri arasındadır. İklimsel koşullar da hastalığın görülmesinde söz sahibidir. Kuru ve rüzgarlı havalarda alerjik rhinit vakaları daha çok görülür.

Alerjik Rhinit Belirtileri Nelerdir? 

Ağız, burun, göz, boğaz ve deride kaşıntı hissi görülür. Burun akıntısı ve beraberinde gözlerin sulanması da sık görülen bir belirtidir. Burun tıkanıklığı Koku alamama veya zor koku alma  Hırıltılı solunum Uzun süren ve hemen geçmeyen öksürük Baş ağrısı Belirtiler çoğunlukla genç yaşlarda daha sık görülür. Yaş ilerledikçe kişilerde görülen belirti ve rahatsızlıklar azalır. Alerjik rhinit kimi zaman doktorlarca sinüzit olarak algılanıp gereksiz yere antibiyotik ile tedavi edilmeye çalışılmaktadır. Ancak antibiyotik tedavisinin alerjik rhinite bir faydası bulunmamaktadır.

Alerjik rhinit hastalarının özen göstermesi gereken bazı durumlar bulunmaktadır:

1. Mümkün olduğunda tozlu ve polenli ortamlarda bulunmaktan kaçınmalıdırlar.

2. Polenlerin sık olarak görüldüğü bahar aylarında ev ve işyerlerinde kapı ve pencereleri kapalı tutmalıdırlar.

3. Kaloriferli evlerde oturanlar kaloriferin yandığı dönemlerde nemlendiriciler kullanmalıdır.

4. Oda havalarının temiz olmasına özen göstermelidirler.

5. Mümkünse evde hayvan beslemek ve bitki yetiştirmekten uzak durmalıdırlar.

6. Toz tutabilen halı, kilim gibi ev eşyalarını tercih etmemelidirler.

7. Özellikle çekim gücü kuvvetli ve polen, hayvan tüyü, akar gibi allerjen maddeleri temizleyebilen elektrik süpürgelerini tercih etmelidirler.

Alerjik Rhinit ve Beslenme

Alerjik hastalıkları olanlar beslenmelerinde bağışıklıklarını güçlendirici ve alerjenleri vücuttan uzaklaştırıcı önlemler almak üzere beslenmelidir. Bağışıklık artırmak için koyu yeşil sebzeler, C vitamini bakımından zengin meyveler yiyebilirler. Alerjenleri uzak tutmak için ise, bol su içmeli, ağız ve burun temizliğini bol su ile ve çokca yapmalı, açık havalarda maske kullanmalıdır. Bu unsurlar tamamen geçirmese de en azından daha konforlu süreç geçirmeyi sağlayacaktır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?