Anoreksia Nevrosa Hastalığı Nedir? Neden Kaynaklanır?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 18:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/09/27 07:07 •

Dr. Sanjay Gupta, kişilerin kendi kendilerini aç bırakarak adeta cezalandırırcasına sağlıksız bir şekilde zayıflama takıntılarını, bu insanların sosyal çevrelerine yada ailelerine karşı verdikleri tepkisel bir davranış olarak tanımlıyor.

Anoreksia Nevrosa Hastalığı Nedir? Neden Kaynaklanır?

Aç kalarak kilo vermenin sağlık için ne kadar büyük tehlikeler yarattığı, hatta kimi durumlarda ölümle sonuçlandığı biliniyor. Özellikle gelişme çağındaki gençlerde daha sıklıkla rastlanan bu aç kalarak zayıflama saplantısı, daha ileri safhalarda yerini ciddi bir beslenme ve yeme bozukluğu hastalığı olan "anoreksia nevrosa"ya bırakıyor. ABD'nin tanınmış tıp adamlarından Dr. Sanjay Gupta, kişilerin kendi kendilerini aç bırakarak adeta cezalandırırcasına sağlıksız bir şekilde zayıflama takıntılarını, bu insanların sosyal çevrelerine yada ailelerine karşı verdikleri tepkisel bir davranış olarak tanımlıyor.

Bu hastalığın pençesine henüz genç yaşlardayken çok sayıda kadın ya da erkeğin yakalandığını vurgulayan Dr. Gupta, bu kişilerin yemek yememe ve mümkünse sadece su ile yaşama takıntılarını ileri yaşlara kadar sürdüklerini, çoğu vak'anın sonunun zaten çok da yaşlanmadan hayata gözlerini yummak olduğunu söylüyor. Bu vak'alarının vücutlarında kısa süre sonra yetersiz beslenme nedeniyle çeşitli hastalıklar meydana geldiğini belirten Dr. Gupta, organların kaybedilmesiyle başlayan ve beyin hücrelerinin yitirilmesine kadar varan bir tablo çiziyor.

Anoreksia Nevrosa Neden Kaynaklanıyor?

Anoreksia Nevrosa, uzmanlar tarafından, yaşam süresince karşılaşılan psikolojik bir takım eksikliklere dayandırılıyor. Bu hastalık, yaşanılan hayal kırıklıkları, üzüntüler, kişilerin kendilerinde meydana gelen öz güven eksiklikleri ya da çok sevdikleri bir varlığı kaybetme sonucu ortaya çıkabiliyor. Tedavisi mümkün olabilen bu hastalık için çok geç kalınmadan bir uzmandan yardım almak gerekiyor.

Anoreksiya Nevrosa Tedavisi Nasıl Yapılır?

Anoreksiya nevrosa psikolojik durumlar neticesinde ortaya çıktığı için psikolojik tedavi yapılmalıdır ancak öncesinde kişi sağlık kontrollerinden geçmelidir. Bu duruma sebep olan fizyolojik bir durum varsa bunu gidermek adına kan ve idrar tahlilleri yapılmalı, bu tahliller değerlendirilmeli, diyetisyen hekim eşliğinde bir beslenme ve düzenleme programı yapılmalı ve eşliğinde de psikolojik tedavi başlanmalıdır. Sağlık; fizyolojik ve psikolojik bir bütündür. Dolayısıyla ilaçlar, beslenme, spor, mental sağlık gibi tüm alanlar birleşiminde iyileştirmeler yapılmalı ki; vücut sadece o an sağlıklı hale gelmekle kalmasın, artık desteksiz bir şekilde sağlıklı devam edebilsin. Tabii bunun için aile ve sosyal çevre desteği de gereklidir. Eğer mümkünse bu iyileşmeye katkı sunabilecek, hastanın yakınları da sürece aktif davet edilmeli ve birlikte atlatılmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.





Bu Makale Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?