Aşırı Hatırlama Hastalığı: Hipertimezi Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/04/04 08:52 • Güncelleme Tarihi : 2023/10/16 12:53 •

Genellikle unutkanlıktan yakınan ve her şeyi hatırlamak isteyen pek çok insan vardır.Bu yazıda hipertimeziyi tanımlayıp nedenlerini, özelliklerini ve tanısını açıklayacağız.

Aşırı Hatırlama Hastalığı: Hipertimezi Nedir?

Hipertimezi Nedir?

Yunan dilinde ‘aşırı hatırlama’ anlamına gelen ve isminin tamanlamıyla hakkını veren hipertimezi hastalığı, unutkanlığın zıttı olan hatırlama davranışının da kimi zaman pek de hoş bir durum olmadığını gösteriyor.Hipertimezi, insanların hayatlarındaki neredeyse her olayı büyük bir hassasiyetle hatırlamasını sağlayan bir yetenektir. Ancak bu durum bazı durumlarda bir sağlık sorunu ve hastalıkla da kesişebilir.
Hipertimezi hastalığı dünya genelinde oldukça nadirr astlanan nöropsikolojik bir hastalıktır. Hastalığın tanımında hatırlamakelimesi ilk duyulduğunda olumlu bir davranış gibi düşünülse de hastalığıyaşayan kişinin ve etkileşimde bulunduğu diğer kişilerin yaşamını oldukça zorlaştıran bir durumdur. Hipertimezi hastalığı yaşayan kişi, kendisi ilebağlantısı olan geçmiş anılarına sürekli dönüş yaparak bir kısır döngüye sürüklenir. Her davranış bir anıyı ve her anı başka bir anıyı hatırlamayı tetikler.
Hastalığın, beynin korteks yapısındaki bazı farklılıkların ve tempağızdan lobun orantısız olarak gelişmesinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Hipertimezi nadirdir ve araştırmalar bu yeteneğe sahip çok az sayıda insanı tanımlamaktadır. Bilim insanları beynin anıları nasıl işlediğini anlamaya çalıştıkça hipertimezi üzerine çalışmalar devam ediyor.

Hipertimezi Nedenleri

Hipertimezi hastası nispeten az sayıda insan olduğundan, nedenlerini inceleyecek yeteri kadar veri bulunmamaktadır. Hipertimeziye hanfi faktörlerin yol açtığına dair çeşitli görüşler bulunmaktadır. 
Bilim adamları, hipertimezinin nedeninin biyolojik, genetik veya psikolojik olabileceğini öne sürüyor.

1. Hipertimezinin biyolojik bir nedeni olabileceği düşünülmektedir.Hasta kişilerin beyinlerinde hiperaktif alanlar olduğu ifade edilmektedir.
2.Genetik olduğu görüşü de vardır.
3.Psikolojik kökönli olabileceği de düşünülmektedir.

Hipertimezi Tanısı

Bazı araştırmalar, hipertimezisi olan kişilerin beyninin belirli bölgelerinde hiperaktivite olduğunu belirtmektedir.. Bu nedenle doktorlar potansiyel olarak bir kişide bu hastalık  olup olmadığını, hafıza testi yapılırken MRI taraması yaparak değerlendirebilir.
Karmaşık hafıza testleri aynı zamanda birisinin hipertimezisi olup olmadığının doğrulanmasına  yardımcı olabilir. Bu testler, kişinin önceki yaşamındaki belirli olayları ve gerçekleri hatırlama yeteneğini test eden otobiyografik hafıza değerlendirmesini içerebilir. 
Bu hastalık,klinik olarak gelişmiş MR cihaz ve teknikleriyle belirlenebilmektedir.Ancak direkt bir tanı yöntemi kesin olarak bildirilmemiştir. Kişiden fizik muayene sırasında alınan anamnez de tanıda son derec faydalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?