Astigmat Neden Olur, Belirtileri Nelerdir?
Bu yazımızda en az miyop ve hipermetrop kadar ünlü olan ve toplumda bir çok kişide görülen bir göz bozukluğu olan astigmat hastalığından bahsedeceğiz. Astigmat, çocuktan yetişkine toplumun her yaş grubunda görülür. Genetik bir bozukluk olan astigmat, uzun süreler elektronik cihaza bakma, çok okuma veya gözleri yoracak işler yapma gibi sebeplerden dolayı tetiklenmiş bir hastalıktır. Astigmatı fark etmek bazen kolay olmayabilir, bu sebeple düzenli olarak göz hekimine muayene olmak gerekir.
Astigmat hastalığının derinine inecek olursak gözümüzde yer alan tabakalardan birinin adı korneadır. Korneanın olması gereken şekli yusyuvarlak bir dairedir. Korneada bir hasar oluşursa buna bağlı şekil bozukluğu meydana gelir.
Astigmat varlığında korneanın şekli artık oval olmuştur. Korneanın görevi ise gelen ışıkları tek bir odak noktasına iletmek ve net görüntüyü oluşturmaktır.
Hastalık Şekil bozukluğuna bağlı olarak odak noktası kayar. Kornea ışığı doğru biçimde kıramaz ve retinada oluşan yani kişinin gördüğü görüntü artık bulanıktır.
Her bireyde bulanıklığın seviyesi aynı değildir. Bazı kişileri bu durum rahatsız etmeyecek kadar azdır ve bir tedaviye başvurmazlar. Bazıları ise hiçbir şeyi doğru düzgün göremeyecek şekilde ciddi bir astigmat sorunu yaşar. Özellikle çocuklarda astigmatın fark edilmesi oldukça zordur. Çocuklukta fark edilmemiş olan astigmat, ileride daha büyük görme sorunlarına yol açabilir. Bu yüzden aileler çocuklarını düzenli olarak göz kontrolüne götürmelidir. Astigmat belirtileri çocuklarda, yetişkinlere göre farklı şekilde ortaya çıkar.
Astigmatın belirti ve bulguları nelerdir?
Astigmatın belirtilerini çocuklar ve yetişkinler olarak 2 grupta inceleyebiliriz.
Çocuklarda astigmat belirtileri:
-Bir yere bakarken veya bir şey okurken gözleri kısma ihtiyacı hissetme
-İstemsiz şekilde yazıyı kötü ve yamuk yazma
-Bir şey yazarken veya okurken materyale başıyla birlikte gözlerini çok yaklaştırma
-Denge kayıpları yaşama, yürürken kafasını sağa sola yatırma ihtiyacı hissetme
Yetişkinlerde astigmat belirtileri:
-Gözlerde netlik kaybı, bir şey okurken tüm yazılar birbirine girmiş gibi görme
-Baş dönmesi, göz ve etrafında ağrı (özellikle okuma sonrası)
-Dikey ve yatay çizgileri düz görememe
-3,8,6,9 gibi sayıları birbirine karıştırma
Bu belirtileri kendinizle veya çocuğunuzda gördüğünüz zaman bir göz hekimine başvurmalısınız.
Astigmatın tedavisi var mıdır?
Astigmat, tedavisi olan bir bozukluktur ve çeşitli tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Bunlardan en sık kullanılan yöntem gözlüktür. Genellikle numara düşükse gözlük sadece okurken veya elektronik bir cihaza bakarken takılabilir. Buna hekiminiz karar verecektir. Gözlük dışında diğer tedavi yöntemleri ise astigmat lensi veya astigmat lazer ameliyatıdır. Son zamanlarda astigmat tedavisinde uygulanan lazer ameliyatlarında başarı elde etme oranı çok yükselmiştir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.