Yaşlılar Hastalık Hastası Olmaktan Nasıl Kurtulur?
Hastalık hastası; bir rahatsızlığı olmadığı halde sürekli yakınan, kendinde bir hastalık olduğu düşüncesi ile yaşayan ve kendince kanıtlarıyla gerçek buymuş gibi yaşayan kişilere denir. Maalesef bu durum çoğunlukla yaşlılarda görünür.
Hastalık hastası; bir rahatsızlığı olmadığı halde sürekli yakınan, kendinde bir hastalık olduğu düşüncesi ile yaşayan ve kendince kanıtlarıyla gerçek buymuş gibi yaşayan kişilere denir. Maalesef bu durum çoğunlukla yaşlılarda görünür.
Yaşlıları mutlu etmek, artık toplum görevi haline gelmiştir. Çünkü mutlu olmayan bir yaşlı; otobüste, lokantada, parkta, apartmanda… kısacası insan yakaladığı her yerde muhabbet etme çabasına girer, dahası karşısındakinin meşguliyeti de umurunda olmaz. Ayrıca sırf vakit geçirmek için toplu taşımaları sık kullanarak kalabalığa, işlerin aksamasına sebep olan yaşlıları da unutmamak gerek. Daha da kötüsü, sırf hasta olduğuna inandığı için doktor doktor gezip, aciliyeti olan kişilerin önünde engel teşkil edecek biçimde sağlık ocaklarının, hastanelerin devamlı ziyaretçisi haline gelirler.
Bu gereksinimi yaşayan yaşlılara bakıldığı zaman; meşgalesi olmayan, sevdiklerinden uzak yaşayan, dinlenmeyen kişiler olduğunu görüyoruz. Evet konuşmak, dertleşmek bir ihtiyaçtır. Bu sebeple yaşlılarımıza sahip çıkmalı, onları ihmal etmemeliyiz. Zaten bu görev; iyi bir evlat, iyi bir komşu, iyi bir insan olmanın da gerektirdiği bir durumdur.
Öncelikle meşgul olmayı öğretmeliyiz.
Günümüz yaşlılarının çoğu, köylerinden gelmiş kişilerdir. Bu insanlar köylerinde tarım ve hayvancılık gibi fiziksel kuvvet gerektiren, ayrıca bütün günlerini meşgul olarak geçiren kişilerdir. Ancak şehir yaşamına geldiklerinde bu işleri yapamazlar ve çok fazla sıkılırlar. İşte bu sıkıntılarını atmanın en iyi yolu, onlara bir meşgale bulmaktır. Bunu yaparken amaç; başta boş vakitlerini değerlendirmek, sonrasında ise onları neticesiyle mutlu edecek bir iş olmalıdır. Yani yaptığı işe baktığında kendini işe yarar ve mutlu hissetmelidir.
Sık sık ziyaretler yapılmalıdır.
Yaşlılar sık ziyaret edilmeli ve konuşma gereksinimleri karşılanmalıdır. Özellikle yalnız yaşayan yaşlılar, konuşmayı çok isterler ve yakaladıkları kişiyi saatlerce bırakmazlar. Ancak zaman zaman bu gereksinimlerini karşılayan yaşlılar bu konuda daha anlayışlı olur ve kendilerini daha iyi hissederler.
Özellikle yalnız yaşayan yaşlı bir komşu muhakkak sürekli ikramda bulunularak ziyaret edilmelidir. Gerçekten yemek yapacak durumu olmayabilir ve beslenmeye ihtiyacı olabilir. Bu her insanın toplumsal ve vicdani görevidir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.