B12 Vitamini Eksikliği Neden Olur ve Tedavisi Nedir?
B12 vitamini eksikliği özellikle tam vejetaryenlerde, yaşlılarda, mide-bağırsak sorunu olan bireylerde olmak üzere toplumun büyük çoğunluğunda görülür.
B12 vitamini eksikliği “Pernisiyöz Anemi” olarak adlandırılır. B12 vitamini, vücudumuzda bulunan “intrensek faktör” adında bir protein sayesinde bağırsaklardan emilir.
B12 eksikliği neden olur?
İntrensek faktör denen mideden salgılanır. Midede bir problem varsa veya ameliyatla bir kısmı alınmışsa midede B12 emilimi azalır. B12 vitamininin emildiği ince bağırsaklarda B12 emilimini engelleyen bakteriyel bir sorun veya bağırsak solucanı varsa, Crohn, Çölyak gibi bağışıklık sistemi hastalıkları varsa da vitamin B 12 yeterli miktarda emilemez.
Kişi dengeli ve düzenli beslenmiyorsa, tam vejetaryense veya et, süt, balık, yumurta gıdalarını çok az tüketiyorsa B12 vitaminini dışarıdan alamaz ve eksikliği görülür.
B12 eksikliğinin belirti ve bulguları nelerdir?
-Yorgunluk, halsizlik,
-Mide bulantısı, kusma, hazımsızlık, iştahsızlık, kilo kaybı gibi mide sorunları,
-Anemiye bağlı nefes darlığı, baş dönmesi, bağ ağrısı,
-Şiddetli eksiklik sonucu sinir hasarına bağlı reflekslerde kayıp, el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, kas harapları,
-Pürüzsüz ve canlı kırmızı renkte bir dil yüzeyi görülebilir.
B12 eksikliği (Pernisiyöz anemi) açısından risk altında olan kişiler kimlerdir?
1.Mide veya ince bağırsak ameliyatı geçiren kişiler
2. Crohn hastalığı gibi bir bağırsak hastalığı veya bağırsak enfeksiyonu varlığı
3.Antibiyotik ve sara ilaçları gibi B12 eksikliğini tetikleyen ilaçların kullanımı
4.Addison Hastalığı, Tip1 Diyabet gibi hormonal hastalıklar
5.Et süt ürünlerinden eksik diyetlerle beslenildiği durumlar
6.Vejetaryen tarzı besleneler Pernisiyöz Anemi açısından risk altındadır.
B12 vitamini eksikliğinde alyuvar adı verilen kırmızı kan hücrelerinin gereğinden fazla büyümesi ve kana geçememesi görülür.
Tıpkı normal anemideki gibi kanda oksijen taşıyan alyuvarlar azalır, hemoglobin düzeyi azalır ve bu durum ilerlerse kalp yetmezliği, sinirsel bozukluklar, karaciğer büyümesine kadar gidebilir.
B12 vitamini eksikliğinin tedavisi günümüzde oldukça kolaydır. Bir tahlil merkezinde tam kan sayımı (herhangi bir anemi varlığı araştırılır), retikülosit sayımı (anemi tipini araştırmak için yapılır), kemik iliği testi gibi testler yaptırarak vücuttaki B12 vitamini değeri ölçülebilir ve hekim tarafından uygun tedavi başlanır.
Erken teşhiste B12 vitamini eksikliğinin tedavisi mümkün ve oldukça kolaydır. Hekimin yazacağı ilaç veya iğneyi yine hekimin önerdiği aralıklarla kullanmak gerekir. Bazı hastaların ömür boyu kullanması gerekir bazılarının ise belli bir süre sonra depoları normale döner. Bu süre ve doza yine hekim karar verecektir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.