Astım Nedir? Günlük Hayatta Astım'dan Nasıl Korunabiliriz?
Astım hastalığı, sık görülen bir alt solunum yolu hastalığıdır.Başlıca belirtileri, nefes darlığı, üç haftadan uzun süren öksürük, nefes verirken duyulan hırıltı yada ıslık sesi ve göğüste tıkanıklık hissidir.
Ataklar halinde gelen nefes darlığının geceleri hastayı uykudan kaldırması astımda sıkça görülür. Hastanın, ataklar arasında nefes darlığı şikayeti çoğu zaman yoktur.
Nefes darlığı olmaksızın, sadece kuru öksürük nöbetlerinin varlığı veya nefes verirken duyulan ıslık sesi ve hırıltı da astımın belirtileri olabilir.
Astım atakları,alerjiye bağlı olabileceği gibi özellikle bronşu duyarlı kişilerde üst solunum yolları enfeksiyonları sonrası ve geniz akıntısı ile de astım atağı başlayabilir. Nezle ve grip gibi viral enfeksiyonlar da astımı başlatabilir.
Bunlar dışında bir çok neden astımı tetikleyebilir.Başlıcaları ise; ev tozu akarları, çimen, polenler, küfler, hamam böcekleri, kedi, köpek, kuş gibi ev içerisinde beslenen hayvanlardır. Ayrıca ,sigara dumanı, odun, kömür dumanı, tezek yakma, parfüm, saç spreyleri, yemek ve boya kokuları gibi ağır kokular, sis ve hava kirliliği, stres ve psikolojik faktörler, egzersiz, aşırı nem (% 85’in üzeri), hava ve mevsim şartlarındaki değişim, gülme, ağlama gibi ani sık nefes alış verişini gerektiren manevralar ve mesleki faktörler de etken olabilir.
Günlük hayatta en sık karşılaştığımız bazı astım tetikleyicilerinden (ev tozu akarları,polenler, küfler ev hayvanları) nasıl korunabiliriz?
1.Ev tozu akarları sıklıkla karşılaşılan bir etkendir.Bunlar, gözle göremediğimiz, ancak iç ortamlarda milyarlarca bulunan mikroskop altında keneye benzeyen canlılardır.
En çok, yün ve pamuklu yorgan, yastık, yorgan, yatak, battaniye, halı, perde gibi yerlerde barınırlar. Yüksek rakımlı yerlerde akarların yaşama olasılığı çok azken, özellikle rutubetli iklimlerde yaşama olasılığı çok fazladır.Akarlara allerjisi olanlar, yatak örtülerini, nevresimlerini ve çarşaflarını haftada en az 2 kez değiştirmeli ve bunları 60 derece üzerinde bir sıcaklıkta yıkamalıdırlar.
Evde sık sık temizlik yapılması, tercihen temizliğin başkası tarafından yapması, kişi kendi yapıyorsa maske kullanılması, evin sık sık havalandırılması, yatak odasında halı varsa kaldırılması, kumaş döşeli eşyalar yerine deri, suni deri, ahşap ve plastikten yapılmış olanlarının tercih edilmelidir.
Evde peluş oyuncak barındırılmamalı, yatak ve yastıklar akarları geçirmeyen özel bir kılıf ile kaplanmalı, akarları öldüren özel kimyasal solüsyonlarla temizlik yapılmalıdır.Son zamanlarda yaygınlaşan, özellikle HEPA filtre içeren hava temizleme cihazları ve elektrik süpürgelerinin kullanılması alınabilecek önlemlerin başlıcalarıdır.
2. Özellikle bahar aylarında sıkça karşımıza çıkan polenlerden de korunmalıdır.Polenlerden korunmak için; bahar aylarında ve yazın hemen başında gerekli olmadıkça dışarıda dolaşılmamalı ve pikniğe gidilmemelidir.
Ev ve arabalarda polenleri tutan hava filtreleri ve hava temizleme cihazları kullanılmalıdır. Polenin yoğun olduğu günlerde dış ortamda maske ve gözlük takılmalı, polenlerin yoğun olduğu dönemlerde kapı ve pencereler kapalı tutulmalı, evdeki pencereler ince örgülü telle kapatılmalı, polen sezonu boyunca allerjiye karşı koruyucu antiallerjik ilaçlar alınmalıdır.
3.Küf mantarlarından korunmak için yaşadığımız ortamda nemli, rutubetli duvarlar varsa onarılmalı ve bakımları yapılmalıdır.Yaşam alanının havalanması arttırılmalı, küflü malzemeler atılmalı ve küflü yerler çamaşır suyu ile silinmelidir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|