Osteoartrit (Kireçleme) Nedir?

Yayın Tarihi : 2015/08/02 09:05 • Güncelleme Tarihi : 2024/07/04 15:18 •

Osteoartrit veya daha yaygın bilinen ismi ile kireçlenme, eklemler arası kıkırdak dokunun zedelenmesi sonucu oluşan eklem kitlenmeleri veya aşınması halidir.

Osteoartrit (Kireçleme) Nedir?

Osteoartrit veya daha yaygın bilinen ismi ile kireçlenme, eklemler arası kıkırdak dokunun zedelenmesi sonucu oluşan eklem kitlenmeleri veya aşınması halidir. İleri derecede görülen kireçlenmede kişi eklemlerini kullanmada güçlük çeker ve dayanılmaz ağrılar yaşar. İlaç tedavisi veya cerrahi yöntem ile bu şikayetler çoğunlukla geçirilmektedir.

Eklemler ve Eklemler Arası Sıvılar

Eklemler, kemiklerin arasında bulunan, hareketleri kolaylaştıran yapılardır. Ancak eklemler kemik başları olduğu için, eğer aralarında akışkan bir yapı olmasaydı, kemikler sürtünmeye bağlı olarak zamanla aşınırdı. Bu da kemiklerde ağrıların oluşması şöyle dursun, ciddi boyut kısalmalarına, kemik törpülenmesine, vücutta yapı bozukluklarına sebep olurdu. İnsanların her hareketinde kemikleri ağrır ve hareketsiz bir yaşam şekli benimsemek zorunda kalırdır. Bunların yaşanmaması için vücudun geliştirdiği çok güzel bir savunma mekanizması vardır. Bunun adı eklem sıvısıdır. Eklemlerin arasında kemiklerin birbirine sürtünmesini ve tahriş olmasını engelleyen eklem sıvısı vardır. Bu sıvı, su kadar akışkan değil, aksine bir hayli yoğundur. Çünkü bunun damarlara ve organlara katılmaması ve sadece eklemlerin arasını doldurması gerekir. Bu sıvı yoğun olduğu için adeta sümüksü bir kıvamdadır. Bu kıvam da onun kemiklerin sertliği karşısında yer değiştirmesini ve ezilebilmesini ancak buna rağmen zarar görmeden işini yapabilmesini sağlar. Romatizma denilen hastalık, işte bu kemik arası yapıların zarar görmesi sebebiyle oluşur. Bu sıvı, eğer gerekli minerallerle ve su ile beslenmezse zamanla özelliğini yitirir ve kemik sürtünmelerine karşı vücudu koruyamamış olur.

Romatizma Nasıl Tedavi Edilir?

Eklem romatizması genelde bölgeseldir. Çoğunlukla diz kapaklarında, sonraki sıralamada da kalça kemiklerinde görülür. Yani en fazla bükülmeye maruz kalan bölgelerdir. En çok görüldüğü grup yaşlılar olsa da, gençlerde de sıklıkla romatizmal hastalıklar meydana gelebilir. Gençken spor alışkanlığı kazanmak, romatizmadan korunmanın önemli bir yoludur. Eklemler görevini yeterince yerine getiremezse, yukarıda bahsedilen durumlar meydana gelir. Yani kemikler aşınır, yapısal bozukluklar ortaya çıkar ve kişinin o bölgesinde kuvvetli ağrılar meydana gelir. Bu ağrılar ilaç tedavisi ile hafifletilse de, tam geçmesi nerede ise olanaksızdır. Bu hastalığın tedavisinde sıkı takip ve egzersizler yaşam konforu açısından oldukça önemlidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?