Şeker Hastalığı İçin Bazı Öneriler

Yayın Tarihi : 2016/03/19 10:00 • Güncelleme Tarihi : 2024/04/17 11:20 •

Kan şekerinin adı glikozdur. Karbonhidratların monomeri yani en küçük yapı taşına verilen isimdir glikoz. Küçük moleküller olduğu için ve yıkımı kolay olduğu için en hızlı enerji rezervi demektir karbonhidratlar.

Şeker Hastalığı İçin Bazı Öneriler

Şeker hastalığı ile mücadele eden bireylerin hayatlarında bazı unsurlara dikkat etmeleri, hayatlarını oldukça kolaylaştıracaktır. Dikkat edilecek hususların başında diyet geliyor. Düzenli aralıklarla sağlıklı ürünler tüketilmesi ve egzersiz yapması gerekir. Ayrıca vücut yaralarının iyileşmesi zaman aldığı için olabildiğince zedelenmelerden kaçınılmalıdır.

Şeker Hastalığı ve Fizyolojinin Verdiği Cevap

Şeker, insan vücudu için enerji demektir. Tabii burada kast edilen şey, çaylara, tatlılara kullanılan şeker değil, kan şekeridir. Kan şekerinin adı glikozdur. Karbonhidratların monomeri yani en küçük yapı taşına verilen isimdir glikoz. Küçük moleküller olduğu için ve yıkımı kolay olduğu için en hızlı enerji rezervi demektir karbonhidratlar. İşte kanda bulunan bu şekerin miktarı ve kullanılım şekli, kişinin şekere olan cevabını ortaya koyar.

Kişinin vücudunda yeterince karbonhidrat varsa, bu onun için kısa süreli enerji sağlar. Ancak bu şekeri organların tanıyıp, kandan alması gerekir. Bunu da yapan, organlardaki reseptörlerdir. Eğer reseptörler glikozu tanımaz ve organ içine almazsa, o zaman organ ihtiyacı olan besini alamadığı için görevini yerine getiremez.

Şeker hastaları bu sebeple yaralarını iyileştiremez. Yaraların iyileşmesinde bağışıklık unsuru ve kan içinde bulunan K vitamini görev alır. Ancak şeker hastalarında bu mekanizma çalışmaz veya zor çalışır. Bu da kişinin yara almasını kolaylaştırırken, yaraların iyileşmesini de geciktirir.

Şeker hastaları yaralanma hususunda hassastır. Hatta bu sebeple ev hayvanından dahi vazgeçen pek çok hasta vardır. Çünkü ufak çizikler dahi çok geç iyileşir. Ayrıca şeker hastalarının kilo vermeleri de oldukça zordur. Çünkü vücut enerji kaynağı olarak karbonhidratları tükettikten sonra sıra yağları sindirmeye gelir ve yağları sindirirken kilo vermeye başlar.

Ancak şeker hastalığında vücut karbonhidratları tanımadığı için bunları tüketemez ve sıra yağlara gelemez. Bu yüzden şeker hastaları ilaçlarını doğru zamanda ve doğru şekilde almalıdırlar.

Şeker hastaları sık sık acıkmaları ve yemek yemeleri ile bilinirler. Bunun da sebebi aynıdır. Vücut glikoz varlığını yok saydığı için yeniden glikoz tüketme ihtiyacı hisseder. Bu da kişide açlık olarak sirayet eder.

İşte bu sebeplerle şeker hastaları; az ve sık beslenmeli, bol spor yapmalı ve kaslarını güçlendirmeli, ilaçlarını dikkatli ve düzenli kullanmanın yanında, doktor kontrollerini de ihmal etmemelidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?