Astım ve Astım Tanısında Kullanılan Tahliller
Astım sık olarak görülen ve bir o kadar da merak edilen bir hastalıktır. Günümüzde bir çok kişi bu hastalık yönünden kontrol veya tedavi altındadır.
Astım sık olarak görülen ve bir o kadar da merak edilen bir hastalıktır. Astım ve astım tanısı hakkında kısa ve anlaşılabilir bir yazı ile okuyucularımızı bilgilendirmeyi amaçladık.
Astım Nedir?
Astım, hava yollarının (bronşların) daralması ile kendisini gösteren ve ataklarla seyreden kronik bir akciğer hastalığıdır. Astıma dış ortamda bulunan ve allerjik reaksiyona yol açan maddeler, sigara dumanı, duygusal faktörler, egzersiz, soğuk havaya maruz kalma gibi tetikleyici faktörler yol açabilir.
Astım Belirtileri Nelerdir?
Bağışıklık sistemindeki hücre ve kimyasallarla temas eden akciğerde nefes alma kanalları kolaylıkla daralır ve nefesle alınan havanın ciğerlere ulaşması ve dolayısıyla nefes almak zorlaşır. Böylece bir astım krizi tetiklenmiş olur. Astım atakları genellikle öksürükle başlar ataklar sırasında nefes darlığı, hışıltılı solunum, göğüs kafesinde ağrı, nefes kesilmesi, güçlükle balgam çıkarma, göğüste sıkışıklık hissi gibi belirtiler oluşur. Belirtiler özellikle geceleri ve sabahın erken saatlerinde daha fazla ortaya çıkar.
Astıma Yol Açan Faktörler Nelerdir?
Astım gelişmiş ülkelerde alerjik faktörlerin de devreye girmesiyle daha sık görülür. Kabaca her 7 ile 10 kişiden birinde astım görülmektedir. Astım için çeşitli risk faktörleri vardır. Bunların bir kısmı genetik (alerji) bir kısmı ise çevresel (bazı toz ve kimyasal maddeler, sigara dumanı, hava kirliliği ,sık üst solunum yolu enfeksiyonları geçirme gibi) faktördür. Astıma en sık neden olan allerjen ise ev tozu akarlarıdır.
Astım Tahlilleri Nelerdir?
Tanı için hastadan akciğer grafisi, solunum fonksiyon testleri, alerji testi, bazı kan tetkikleri istenilir. Genellikle, atak dönemi dışında akciğer grafisi ve solunum fonksiyon testleri normaldir. Alerji testlerinde ise ev tozu akarları, ağaç, çiçek, tahıl polenleri, evcil hayvan tüy ve epitelleri gibi allerjenlere karşı reaksiyon görülebilir.
Alerji ve Astım
Alerjiler pek çok insanda görülürken, bazı insanların daha fazlahassasiyetleri olur. Bu durumda astım hastalığı meydana gelir. Alerji ve astım özellikle belli dönemlerde artar. Burun kılları bu dönemde çok aktif şekilde görevlerini yapar ve bu maddelerin vücuda girişini engeller. Bu sebeple burun tıkanması, geniz akıntısı meydana gelir. Bir de burun görevini yapsa da, ağızdan de girebilen bu materyaller; ağız boşluğunda kaşıntı, gözlerle temas ettiğinde ise gözyaşının salgılanması ve göz kızarmasına sebep olur.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
******* ******* : arkadaşlar astım hastası olmayan bi kişi astım spreyi kullanabilir mi? kullanırsa bunun zararı olur mu? [email protected] bu adresten facebook aracılığıyla ulaşabilirsiniz.... |
******* ******* : merhaba ben astım hastasıyım.ilaçlarımı düzenli kullandığım takdirde astımdan kurtulabilirmiyim? Cevap: Sadece ilaçları düzenli kullanmanız yeterli değil düzenli olarak doktor kontrolleri ve gereken tahlillerin de yapılması gerekli. |