Çinko Tahlili

Yayın Tarihi : 2018/07/16 23:25 • Güncelleme Tarihi : 2023/06/27 08:07 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Çinko tahlili son yıllarda sıkça istenen bir tahlil olup birçok hastalığın tanısında fikir vermektedir.

Çinko Tahlili

Çinko Tahlili Nedir?

Çinko tahlili damardan alınan kandan el edilen örnek ile biyokimya laboratuvarlarında çalışılmakta olan bir llaboratuvar testi yöntemidir. Çinko tahlili doktorlarca sıklıkla istenen bir kan tahlili olup birçok hastalığın tanısında ve araştırmasında fikir vermektedir.

Çinko, insan vücudunda yara iyileşmesi, immün fonksiyonlar ve fetal gelişim için gerekli olan bir elementtir. Bağışıklık sisteminin doğru çalışması ve vücudun hastalıklar ile mücadele etmesi konusunda son derece etkilidir.Yara iyileşmesinde de etkin olarak görev yapmakta ve bu süreci kolaylaştırmaktadır. Çinko insan vücudunda olması gerekli bir elementtir. 

Çinkonun Sıklıkla Bulunduğu Bölgeler

Alyuvarlar (kırmızı akn hücreleri, eritrositler)

Prostat bezi Karaciğer ve böbrek insan vücudunda sıklıkla bulunduğu bölgelerdir.

Sperm hücrelerinin yapımında da rol sahibidir. Bu nedenle kısırlık sorunu olan erkeklerde zaman zaman doktorlarca istenen ve kısırlık araştırmasında kullanılan kan tahlillerinden biridir.

Çinko ihtiyacı gebelikte artmaktadır. Bu nedenle kadın doğum doktorları gerek gördükleri durumlarda gebe kadınlara gebeliğin sağlıklı sürmesi  anlamında çinko içeren destekleyici ilaçlar verebilmektedir.

Çinko çoğu zaman besinlerle alınır ve vücudun ihtiyacını karşılar ancak vücutta ihtiyacı karşılayacak kadar çinko bulunmazsa bu durumda multivitaminler veya sade çinko takviyesi ile hastanın durumu iyileşme gösterir.

Vitamin takviyeleri mutlaka doktor kontrolünde alınmalıdır. Eczanelerde bunlar reçetesiz ve kolayca temin edilebiliyor ancak vitamin ve minerallerin fazlası da zararlı olduğu için mutlaka öncesinde vücudunuzda eksik olduğundan emin olmalısınız.

Çinko Tahlili Hangi Durumlarda Düşük Çıkar?

Osteosarkom,

Koroner kalp hastalıkları,

Arterioskleroz 

Kansızlık (anemiler)

Aşırı alkol kullanımı

Beslenme bozuklukları

Vejeteryan diyetle beslenenler

Aşırı stres durumları

Travmalar sonrası

Geniş cerrahi operasyonlar sonrası

Doğum kontrol haplarınının kullanımına bağlı Çinko eksikliği ülkemizde sıklıkla görülen bir durum olup yapılan tahlil sonrası çinko değeri düşük olan hastalara çinko içeren ilaçlarla tedavi başlanmalıdır.Çinko eksikliğinde tat alma ve yara iyileşmesi bozulur.

Çinko eksikliğinde deri lezyonları, alopesi (saç dökülmesi), anemi, hepatosplenomegali, abdominal ağrı, diare ve hipoalbuminemi görülebilir. 

Çinko Tahlili Hangi Durumlarda Yüksek Çıkar?

Acrodermatitis enteropatica,

Akciğer tüberkülozu

Gastrointestinal sistem hastalıkları,

Talasemi major,

Akut Myocard Infarktüsü

Hepatoselüler hastalıklar,

Akut enfeksiyonlar,

Lösemi,

Lenfoma

Çinko Normal Değerleri:

1 ay dan küçüklerde

50-125 mg/dl

1 ay - 15 yaş arası kişilerde

60-135 mg/dl

15 yaş ve üstü kişilerde

70-150 mg/dl

Tahliller Neden Uzman Eşliğinde Değerlendirilir?

Teknolojik gelişmeler sayesinde, hastanelerde tahlillerin incelenmesinin hemen ardından hasta sonucunu internet üzerinden görebilmektedir. Yine internet sayesinde bunların anlamlarına kolayca ulaşabilmekte ve yorum yapabilmektedirler. Ancak unutulmaması gereken mesele; tahlillerin sadece yol gösterici olduğudur. Tahliller ancak fizyolojik muayene eşliğinde anlamlı hale gelir. Bu sebeple mutlaka fizyolojik durumunuz, şikayetleriniz hatta varsa adet dönemi, gebelik gibi durumlarınız bunlarla birlikte tahlilleriniz yorumlanmalı ve analiz edilmelidir.Tabii ki fikir edinmek güzel ancak kendi baktığınız değerlerle teşhis koymamalısınız.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
Y************ :

Merhabalar nnYaşım 22 nÇinko değerim 69 nB12 değerim 489 çıktı nDoktorum ilaç verdi nnYapabileceğim başka bişey var mı


Cevap:

Şu aşamada doktorunuzun tedavisini uygulayın.Ancak sonuçlarda endişe verici bir düşüklük yok.

h************ :

İyi günler hocam 2,5 yaşında kızımın serum çinko sonucu 144 üstü çıktı . yazdığınız yorumları okuyunca biraz endişeye kapıldım. Yüksek olmasının başka sebepleri de olabilir mi. takviye özel bir çinko desteği hiç kullanmadık.
Şimdiden ilginiz için teşekkür ederim.
Saygılarımla...


Cevap:

Çok hafif bir yükseklik var.Bu kadar az bir yükseklikle panik olmanızı gerektiren bir durum yok.Doktorunuz gerek görürse ilave tahliller de isteyebilir.

f**** :

Merhabalar,Saç dökülmesi için bugün kanımı aldılar ve çinko testi yaptılar. Bugün tahlil sonucuma ulaştım. Referans aralığı: 72 - 127 Bende bulunan çinko oranı 77.70 Bu oran normal mi? Çinko ilaçları kullanıp artırasam saç dökülmem düzelecekmidir? Yardımcı olursanız sevinirim.


Cevap:

Sonucunuz normal sınırlarda ancak doktorunuz muayene bulgularınıız ve şikayetlerinizi değerlendirerek gerek görürse çinko takviyesi yönünden diyet veya tedavi verebilir.

e****** :

Sivilcelerim geçmiyor 3 sene oldu çinko eksikliğinden olabilir diye düşünmeye başladım zinco hapı alıp kullanmaya başlayayım mi lütfen yardım edin


Cevap:

Tahlil.com temel olarak tahlil yorumlayan bir sağlık sitesidir. Bunun dışında Hamile miyim? ve Hangi Doktora Gitmeliyim? konularında da danışmanlık hizmeti vermektedir. İlaç tedavisi konusunda ise prensip olarak yorum yapmayı doğru bulmuyoruz.Bu konuda tedavinizi planlayan doktorunuza danışmalısınız.


b************* :

sac dokulmesiyle ilgili test yaptırdım

Çinko (Zn)'' 1.24 cıktı referans değerleri 0.7 - 1.3 ug/ml.

yorumlarsanız çok sevinirim.


Cevap:

Sonuçlarınızda kayda değer bir problem görülmüyor, normal olarak değerlendirebiliriz.


******* ******* :

Yapılan testte kandaki çinko değerim 135 mg/dl olarak çıktı. bu değer yüksek mi, normal mi ?


Cevap:

Sanırım yukarıdaki yazıyı okumadan sorunuzu sormuşsunuz,aradığınız bilgi ve normal değerler gayet açık yazıyor

******* ******* :

.saçlrm dökuldugu ıçın tahlıl yaptık hepsı normal çinko 29çıkktı zinco ilacını kulanmaya basldm ıyı gelırmı ayriyeten kulanmam gereken bırsey varmı .bu arada bayanım.şimdiden tşkkürler..


Cevap:

Çinko değeriniz düşük.İlaç tabiki iyi gelir.Tedavinize devam edin

******* ******* :

hocam benim çinko oranım 95.20 çıktı.nasıl sizce?


Cevap:

Çinko değeriniz normal

******* ******* :

kanda ve satça yapılan çinkı testlerinin geçerliliği nedir
ikiside aynı sonuçları verirmi yoksa daha etken olan varmıdır
kanda yaptırdığımız teste referans aralığına yakın çıkarken saçta yapılan teste çok düşük çıkıyor
ilk saç testimizde değer 25 civarlarındaydı 6 ay boyunca NURTIZİNC isimli ilacı kullandık yeni yapılan teste değer 53 çıkmış tedavi yöntemi sadece şurup ve çiğneme tabletleriyle mi lur direkt yükleme şeklinde bir yöntemimiz varmı

******* ******* :

merhabalar
ben saçta çinko ölçümü yaptırdım(aşırı saç dökülmesi olduğu için) referans aralığı 100 - 280 olmasına rağmen benim sonucum 670 çıktı. bir makalede şiddetli çinko eksikliği olan bazı vakalarda saçta çinko düzeyinin normal değerlerin üzerinde olduğu ve bu vakalarda görülen büyüme geriliğinin, saçtaki çinko akümülasyonun neden olduğu yazıyordu. ne yapmalıyım?sizin yorumunuz nedir?

******* ******* :

peki çinko eksikliği yüzünden kuruyan veya dökülen saç ;bu eksikliğin giderilmesiyle yeniden çıkar mı? 2- bu sorum B12 ile ilgili inş. yanıtlarsınız.Uzun sürteli Benexol b12(b1+b6+b12)kullanımı terde çok kötü,kesif bir koku yapar mı?


Cevap:

EKSİK MADDE TAMAMLANDIĞINDA SAÇ DÖKÜLMENİZ AZALACAKTIR. FAKAT DURMAYA BİLİR. ÖZELLİKLE ERKEKLERDE SAÇ DÖKÜLMESİNİN HORMONAL NEDENLERİDE VARDIR. 2- EVET B VİTAMİNLERİ TER VE İDRARDA KOKU VE RENK DEĞİŞİKLİĞİ YAPABİLİR.

******* ******* :

bu arada sınırlar da 67-118 idi kan tahlilinde.

******* ******* :

Çnko değerin 62.6 çıktı saç zayıflaması için verilen tahlilde;b12,folat,demir ve diğereri normal.Acaba bu değer eksiklk olarakm kabul edilebilir mi yani ciddiye alınmalı mı? Saça bi etkisi olmuş mudur sizce.


Cevap:

Evet çinko değeriniz düşük olarak kabul edilmeli.Bu yönde tedavi olmanız gerekebilir.Çinko eksikliği saç dökülmesi nedenlerinden biridir.

******* ******* :

geçenlerde bende tahlil yaptırdım.çinko değeri 150mg/dl çıktı.yüksek dediler.serum ile çalışılmış.o sıralar arı poleni kullanıyordum.onun etkisi olabilir mi?çinko değerlerim normal değere ulaşırmı?


Cevap:

Çinko değeri 150 ye kadar normal kabul edilebilir.Önemli bir sorun olduğunu düşünmüyorum.

******* ******* :

cevabınız için çok teşekkür ederim hocam. fakat tahlil yaptığımız hastanenin referans oranlarına göre çocuğumuzun çinko oranı yüksek görünüyor. referans: 10,4 - 16,4. çocuğumuzda ise 21.30 çıkmış. farklı hastanelerde farklı aralıklar kullanıldığını biliyorum. ancak sizin önerdiğiniz yazıdan anladığım kadarı ile çinkonun fazla olması düşük olmasından daha tehlikeli. oran tehlikeli midir? yorumlarsanız çok sevinirim


Cevap:

Çinko ,kanda,idrarda ve saçta ölçülebilmektedir.Kan tahlilinde serumda çalışılan referans değerleri belirttim size.Benim belirttiğim değerler,en sık çalışılan yöntemlere göre.Bence çalışılan yöntem ve referans değerlerini bize tekrar yazın.Ondan sonra görüşümüzü açıklayalım.

?