ELİSA terimi bazı İngilizce kelimelerin ilk harflerinden adını almıştır. Enzyme Linked Immuno Sorbent Assay kelimelerinin kısaltmasıdır.Bu kelimeleri Türkçe'ye çevirdiğimizde ise enzim bağlı immünosorbent deneyi veya tahlili anlamına gelmektedir.
ELİSA testleri halk arasında AİDS (HIV) enfeksiyonu tanısında kullanılan testler olarak da bilinir. Aslında ELİSA bir tahlil yöntemine verilen genel bir addır.
Bu tahlil yöntemi ile bir çok hastalığın tanısı veya ön tanısı koyulabilir.
ELİSA yöntemi ile başta Hepatit, Kızamıkçık, Kızamık, Herpes virus enfeksiyonlarından Brucella gibi bakteriyel kaynaklı enfeksiyonlara kadar onlarca enfeksiyonu araştırmak ve tanısını koymak için bir çok test çalışılmaktadır. ELİSA yöntemi sadece enfeksiyon hastalıklarının tanısında değil başta otoimmün yani bağışıklık sistemini etkileyen çeşitli hastalıklar olmak üzere çok sayıda sağlık sorununda doktorların teşhis için kullandığı tahliller grubudur.
ELİSA testleri ile ayrıca bazı hormon tahlilleri yapılmaktadır.
HIV enfeksiyonu (AİDS) tanısında kullanılan Anti HIV Elisa testi de yüzlerce ELİSA testinden sadece biridir. Ancak enfeksiyonun popülerliğinden, halk arasında çok da doğru olmayan bir değerlendirme sonucu neredeyse ELİSA testleri ile özdeşleşmiştir.
Antijen antikor reaksiyonlarını gösterebilmek için enzim kullanılan tüm tekniklere ve tahlil yöntemlerine genel olarak enzim immunotest (enzyme immunoassay, EIA,ELİSA) denmektedir.
ELISA yönteminin temel mantığı araştırılacak teste özgül olan antijen ve antikor arasındaki oluşan ve enzim kullanılarak saptanan reaksiyonun ortaya çıkarılmasıdır.
ELİSA yönteminde araştırılacak antikor-antijen enzim ile işaretlenir.Test reaksiyonunda kullanılacak enzimler test reaktifleri arasında yer alan substratları renklendirir.
Reaksiyon sonucu ortaya çıkan renklenme ise spektrofotometre cihazı ile ölçülür ve test yorumlanır.
Sonuç olarak işaretli konjugat aracılığı ile işaretsiz antijen ve antikor araştırılır ve reaksiyona substrat ilavesi ile oluşan enzim aktivitesi değerlendirilerek ELİSA testi sonuçlandırılır.Bu değerlendirmeye göre sonuç pozitif, begatif veya cut off değeri (gri zon) yani arada bir değer olarak yorumlanabilir. Cut off (gri zon) çıkan sonuçlar gerek görülür ise tekrar çalışmaya alınır veya farklı bir yöntemle sonuç doğrulanabilir.
Günümüzde laboratuvarlarda ELİSA testleri makro ve mikro ELİSA yöntemleri ile çalışılmaktadır.
Mikro ELİSA testleri manuel yani elle pipetler, test reaktifleri ve sonucun okunacağı bir spektrometre ile yapılır.Elle yapılan Mikro ELİSA testleir genellikle laboratuvara az sayıda numune geldiğinde tercih edilmektedir. Mikrı ELİSA testlerini çalışan otomatik cihazlar da bulunmaktadır.Yoğun test gelen laboratuvarlar otomatik cihazları kullanmaktadır.
Makro ELİSA yönteminde ise çok daha fazla sayıda numune otomatik cihazlar ile çok daha hızlı ve seri bir şekilde çalışılmakta ve sonuçlanmaktadır. Makro ELİSA yöntemi Mikro ELİSA yöntemine göre çok daha hızlı sonuç vermektedir.
Enzimle işaretli immuno reaktiflere dayalı bu testler, antijen antikor reaksiyonu tespiti ile özellikle Mikrobiyoloji Laboratuvarlarında sıkça çeşitli enfeksiyonlar,antijen ve antikorların tanısında kullanılmaktadır.
ELİSA yöntemi 1960 lı yıllarda radioimmunoassay yöntemlerine alternatif olarak bulunmuş olup o tarihten bu yana kullanımları dünyanın her tarafına yayılmıştır.
ELİSA yönteminde kullanılan reaktiflerin uzun ömürlü olması ve atık maddeleri ile ilgili radyasyon tehlikesi olmaması nedeniyle hızlı bir şekilde RİA(Radioimmunoassay ) yöntemine göre çokça tercih edilmeye başlanmıştır.
ELİSA yönteminin en önemli avantajlarından biri de tanı laboratuvarlarında az zamanda çok sayıda örnekle çalışma imkanı sağlamasıdır.Bu testlerin kullanılırlığının artmasıyla birlikle üretimlerinin de yaygınlaşması nedeniyle maliyetlerinde düşme olmuştur.
Bu nedenle birçok hastane ve laboratuvarda ELİSA testleri güvenilir ve ekonomik sonuçlar verdiğinden sık olarak kullanılmaktadır.
HIV ELİSA Testleri hakkında bilgi almak için tıklayınız...
HIV hakkında bilgi almak, sorulmuş soru ve cevapları görmek için tıklayınız...
Ben şüpheli ilişkiye girdim 2 yıl önce girdikten 4 gün sonra doktora devlet hastanesi enfeksiyon uzmanına gittim bana 1. Ve 3.Ayda belli olur dedi ama tedirginsen yapalım dedi test yaptırdım tabi negatifdi ben sonra 2. Ve 3.Aydada gittim negatif çıktı doktor daha baktırmana gerek yok dedi herhangibir ücret ödemedim bazı sitelerde okudum 6. Ay sonunda belli olur diye yazıyor
HIV tahlil sonuçlarınız normal, doktorunuz gerek görmedikçe bir daha test yaptırmanıza gerek yok,
HBs Ag = Negatif
Anti HBs = Pozitif
Anti HCV = Negatif
Anti HIV (1+0+2) =Negatif
Hepatit test sonuçlarınızı değerlendirdik.
Sizde Hepatit B ye karşı bağışıklık yani koruyuculuk oluşmuş.
Bu sonuç iki nedene bağlı gelişebilir.
Aşağıda olası iki nedeni görebilirsiniz.
hbs ag 0,4715 anti hvc 0,211 anti hiv 0,356 anti hbs 2.00(negatif) sonuçlarımı değerlendirir misiniz?rica etsem...6 aylık test sonucum,artık konuyu kapatmalı mıyım?
HIV şle ilgili tahlil sonuçlarınız normal.
HIV korkusu, paranoyası veya endişesi yaşayanlara Tahlil.com doktorları olarak önerimiz ise; testlerini kendi başlarına değil de bir enfeksiyon hastalıkları uzmanına başvurarak ve onun tavsiyesi ile testlerini yaptırmaları olacaktır.
HIV endişesine dair olarak konuyu kapatıp kapatmayacağınız ise sizin bileceğiniz bir durum.Burada test sonuçlarınızı yorumluyoruz.
Ayrıca geçmeyen bir HIV korkunuz var ve bu konuyu kafanızdan hiç atamıyorsanız aşağıdaki HIV korkusuna dair yazımızı okumanızı öneriyoruz.
Bu yazımızı dikkatle okuyup bu konudaki uyarılarımızı dikkate almanız faydanıza olacaktır.
korunmasız bi ilişkiden yaklaşık 1 buçuk sene sonra devlet hastanesinde aids testi yaptırdım doktora gösterdiğimde negatif çıktı dedi
antihavıgg(mikropartikül)15.17 pozitif
hbsag 0.36 negatif
antihcv 0.05 negatif
vdrl negatif
antihbs 0.00 negatif
antihıv 0.11 negatif
sizce normal mi bu sonuçlar?
İlişkiden 6aydan sonra yaptırdım ANTİ HBS (MİKROPARTİKÜL İMMÜN
ASSAY-MEIA VEYA BENZERİ)192.08 IU/ml 9 - 10 REAKTİF
ANTİ HCV (MİKROPARTİKÜL İMMÜN
ASSAY-MEIA VEYA BENZERİ)0.67 COI 0,9 - 1 NONREAKTİF
ANTİ HIV (KEMİLUMİNESANS VEYA
BENZERİ)0.09 COI 0,9 - 1 NON REAKTİF
sonuçlar normalmi
şüpheli ilişkimden 6 ay sonra şubat ayında yaptığım elisa ve ardından 5 ay sonra yaptığım yine bir test şubat ayında 0,3 olan değer temmuzda 0,15 olmuş.
ŞUBAT 17 2014 ANTİ HİV : 0,3 BİRİM: COİ REFERANS ARALIĞI; <0,9 - >=1
22 TEMMUZ 2014 ANTİ HİV : 0,15 BİRİM: COİ REFERANS ARALIĞI; <0,9 - >=1
sonuç normal
hbsag 0,19 0-1
antıhbs 9,18 0-10
antıhav 12,42 0-1
antı hıv 0,10 0-1
antı hcv 0,05 0-1
yaptırdığım elisa kan tahlil sonuçlarım bunlardışında acaba başka test yaptırmam gerekmi. .. aşı oldum. toplamda 3 doz aşı vurulucam..
HIV,HCV;HBsAg bu virüsler hastalığın edinilme yolu (Tükürük,kan v.b şekilde dudaktan öpüşme ile ) ve alınan virüsün yoğunluğuna göre kuluçka süresi değişirmi,90 günlük kuluçka süresi değişirmi?
Hocam ben şupeli ilişkiden 6 ay sonra devlet hastanesinde üroloji doktoruna elisa testi yaptirmak istediği söyledim sadece yani AIDS demedim. Yapilan test sonuclari
HBs Ag 0,08 (neg) , HCV 0,02 (neg) , HIV 0,06 (neg) , tetkik adı:VDRL (NEGATİF) doğru test yapilmismi hocam? Gerek varmi başka teste ?
HIV testiniz normal, doktorunuz gerek görmedikçe bir daha test yaptırmanıza gerek yok,
Mrb ben iliskiden 90 gun sonra elisa 105 gun sinra anti hcv ve hiv 1/2 testini yaptrdim 6 . Ayda yine yaptirmama gerek var mi bide bu yaptirdiklarim yuzde kac dogrudur 6. Ayda yaptrman gerekiyosa . Yani 90 ve 105. Gunler yuzde kac guvenilir hocam en azindan icim rahatlsin eger 6..ayda yaptrcksamd
Sonuçlarınız negatif yani normal ancak şüpheli ilişki sonrası HIV enfeksiyonuna yakalanma endişesiyle çoğu zaman doktora da danışmadan test yaptıran okurlarımız için, hangi HIV testinin ne zaman yapılacağı ve nasıl yorumlanacağına dair bir yazı hazırladık.
Tahlil.com doktorlarının hazırladığı yazıımızı okumanızı öneriyoruz.