Bakteriyel Vajinozun Sebep Olabileceği Rahatsızlıklar Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2017/03/19 19:52 • Güncelleme Tarihi : 2023/09/08 07:15 •

Bakteriyel vajinoz, vajinada kokulu ve kirli sarı renkli akıntıya sebep olan bakteriyel bir rahatsızlıktır.

Bakteriyel Vajinozun Sebep Olabileceği Rahatsızlıklar Nelerdir?

Bakteriyel vajinoz; vajinada kokulu ve kirli sarı renkli akıntıya sebep olan bakteriyel bir rahatsızlıktır. Tedavisi uygun antibiyotikle yapılır. Tedavi edilmezse aşağıda belirttiğimiz bazı rahatsızlıklara yol açabilir;

-Yumurtalıkta ve tüplerde iltihaplanma olabilir.

-Çoğalan bakterilerin sebep olduğu enfeksiyon sonucu kısırlık oluşabilir.

-Hamilelik sırasında bu rahatsızlık yaşandıysa, düşüklere veya erken doğumlara sebep olabilir.

-Doğum sonrası yüksek ateşle lohusalık humması olarak da bilinen rahatsızlık gelişebilir. 

Bakteriyel Vajinoz Nasıl Oluşur?

Bakteriler, kendi sistemleri olan ve her canlı gibi uygun bulduğu her ortamda üreyebilen canlılardır. Dolayısıyla bir ortamda tutunur; orada hem yaşama hem de üreme şansı edinirse artık orası onun için yaşam alanı haline gelir.

Bakteriler yaşamak için en uygun ortamı nemli ortamlar olarak belirler. Çünkü her canlıda olduğu gibi bakterilerde de enzim sistemi vardır ve enzimler yüzde onbeş suyun altında çalışamazlar. Dolayısıyla nemli ortamlar daha uzun ve konforlu yaşamaları için kendileri için uygundur.

Kadın vajinası dış dünyaya açıktır ve doğru temizlenmediğinde, temiz olmayan kıyafet ve ortamlarla temas ettiğinde kolaylıkla bakteri kapabilir. Neyse ki bu bakterileri tanımak çok da zor değildir. Kasık bölgesinde ağrı, kokulu ve yoğun idrar, beyazımsı akıntı ve kaşıntı, bakterilerin en bariz ortaya çıkış şeklidir.

Hatta uzun süre tedavi edilmediğinde gece ateşlenmelerine dahi sebep olmaktadır.

Bakteriyal hastalıkların tedavisinde antibiyotik etkilidir. Dolayısıyla antibiyotik tedavisi sayesinde hastalıklar kolayca çözülebilir. Ancak bu antibiyotiklerde tıpkı diğer antibiyotiklerde olduğu gibi; belirli saat aralıklarında ve kutusu bitene kadar kulllanılamalıdır. Çünkü kapsüllü bakteriler normal bakterilerden çok daha dayanıklıdır ve hasta iyileştim diye düşünse de aslında sadece bakteriler kapsüllerine çekilmişlerdir.

Ayrılca bazen sadece ağızdan alınan antibiyotikler yeterli olmayabilir. Vajinal kremler ve fitiller de tedaviye yardımcı olarak kullanılabilir.

Bakteriyel Kısırlık

Bakteriyel kısırlık sık görülen bir durum değildir. Genelde bu şikayetlere sahip kadınlar kadın doğum kontrolüne gidip, bir idrar testi verdikten sonra bu hastalıktan kolaylıkla kurtulabilmektedir. Ancak tedavi edilemeyen, sık tekrarlanan bazı enfeksiyonlar nadiren de olsa kısırlık meydana getirebilir. Ancak yine de basit aşılama yöntemleriyle gebelik oluşturulabilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum
a************* :

19 yaşında kızım uzun süredir hafif kokulu donuk renkli sümüksü akıntım var bazen süt kesiği gibi oluyor ama geçiyor kanser olma ihtimali var mıdır ne yapmalıyım


Cevap:

İlk akla vajinal bir enfeksiyon ihtimali gelir.Bir kadın doğum doktoruna başvurunuz.


Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?