İyi ve Kötü Huylu Tümörler Nasıl Ayırt Edilir?
İnsan vücudun herhangi bir yerinde görülen şişliklere halk arasında ur, tıp dilinde ise tümör denir.
Tümörler üçe ayrılır; iyi huylu, kötü huylu ve iltihabi nedenle kaynaklanan tümörler olarak.
İyi ve Kötü Huylu Tümörler Nasıl Ayırt Edilir?
Tümör; istenmeyen yapılardır. Eğer bu yapılar üreme yeteneğine sahipse, yani kontrolsüz bir şekilde ürüyor ve vücut sistemlerini ele geçiriyorsa zararlı yani kötü huylu urlar olarak nitelendirilir. Ancak üreme yeteneğine sahip değil, sadece olduğu bölgede kalıyorsa, veya bir yerde meydana gelip daha sonra kendiliğinden kaybolma şeklinde rutinler oluşturuyorsa iyi huylu tümörler olarak sınıflandırılır. İltihabi tümörler ise, bir bölgede, istenmeyen bir etki, bir hastalıkl neticesinde meydana gelen tümörlerdir. Vücuda bir etkisi yoksa dokunulmaz ve tedavi gerektirmez. Ancak vücut işleyişini aksatıyor ve düzeni bozuyosa, ameliyatla alınması uygundur.
Bunun kararını vermek için öncelikle zamana bırakmak ve tümörü takip etmek gerekir. Tabiki kötü huylu tümörler kendini çok daha hızlı şekilde gösterirler. Bu sebeple takiplerde belirlenen tek bir doktorun olması, tedavinin planlanması, seyri ve akışı için oldukça önemlidir.
Tümör Neden Olur?
Tümörlerin neden olduğuna dair kesin ifadeler kullanmak doğru değildir. Pek çok etken vücudu bu duruma itebilir. Öncelikle genetik yatkınlık önemlidir. Çünkü kişi, genetik yapısını atalarından alır. Bazı hastalıklar DNA yapısında kodlanmıştır ve bu kodlar nesilden nesile aktarılır. Vücut protein sentezlerken bu kodları kullanır ve aktif olan kod, vücut yaşamını sürdürdüğü sürece etkisini devam ettirme şansına sahiptir.
En kuvvetli dış etkense yanlış beslenme ve yaşam alışkanlıklarıdır. Yani siz doğru beslenme ve fiziksel aktivite ile dolaşım sistemini desteklemezseniz, bu sistemlerde hata verecektir.
Ayrıca her hastalıkta olduğu gibi, stres de önemli bir etkendir. Stres tüm organları ele geçirme kuvvetinde olan yegane dış etkidir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|