Bebekler Neden Gece Sık Uyanır?

Yayın Tarihi : 2020/05/15 12:53 • Güncelleme Tarihi : 2020/05/15 12:53 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Uyku problemi genelde pek çok ebeveynin ortak problemidir. Özellikle doğumdan iki yaşa kadar bebeklerin sıklıkla uyku düzenleri değişir. Bazen bebek öyle sık uykudan uyanır ki, bu durum ebeveynler için adeta bir travma haline gelir.

Bebekler Neden Gece Sık Uyanır?

Uyku problemi genelde pek çok ebeveynin ortak problemidir. Özellikle doğumdan iki yaşa kadar bebeklerin sıklıkla uyku düzenleri değişir. Bazen bebek öyle sık uykudan uyanır ki, bu durum ebeveynler için adeta bir travma haline gelir.

Bebekler Neden Ağlar?

Ağlamak bebeklerde iletişimdir. Doğumdan itibaren özellikle ilk 3 ay tek iletişim aracı ağlamaktır. Bebekler bu sebeple her ihtiyaçlarında ağlarlar. Bu ihtiyaç, beslenme, temizlenme, gazlanma gibi maddi bir ihtiyaç olabileceği gibi, ilgi çekme, anne ile temas isteme gibi manevi ihtiyaçlar da olabilir. Veya hiçbir ihtiyacı olmadığı halde de ağlayabilir.

Bebek Ağladığında Ne Yapılmalıdır?

Öncelikle ağlamanın bir iletişim kurma olduğunu unutmamalıdır. Bu sebeple bebek ağladığında öncelikle maddi bir ihtiyacının olmadığından emin olunmalı, ardından manevi doyuma ulaştırılmalıdır. Yani anne kucağına alınmalı ve sakinleştirilmelidir. Ağlayan bebek asla ağlamaya bırakılmamalı, azarlanmamalıdır.

Gece Ağlamalarının Sebepleri Nelerdir?

Bebeklerin geceleri neden ağladığına gelince bunun pek çok sebebi olabilir. Peki bu sebepler nelerdir?

Her yetişkinde uyku ihtiyacı farklıdır. Bu durum bebekler için de geçerlidir. Kimi bebek uykuyu çok severken, kimi çocuk sadece ihtiyacı kadar uyur ve kalan zamanı uyanık geçirmek ister ve daha fazla uyumak istemediğinde ağlar. Bu durum anne karnında dahi geçerlidir. Bazı bebekler anne karnında o kadar durgundur ki, anne sürekli bebeğinin hareket etmediği ve bir aksilik olduğu kanaatinde bulunur. Bazı bebekler de gece gündüz demeden sürekli hareket halindedir. Bu tamamen normaldir ve her bebeğin biricikliğini ortaya koyar.

Bebek bir geçiş döneminde olabilir. Geçiş dönemleri bebekler için zordur ve bu durum genelde uykusuzlukla kendini belli eder. Emeklemek, meme bırakma, tuvalet alışkanlığı kazanma, yürüme gibi değişimlerin alışılma sürelerinde bebekler bir süre gece ağlamaları, sık uyanmalar gerçekleştirebilir.

Yalnız kalma korkusu yaşarlar. Bebekler belli dönemlerde kişiliklerinin gelişimleri için bazı duygular yaşarlar. Ayrılık kaygısı da bunlardan biridir. Bebek, annenin yanında olduğunu bilmek ister ve bu kaygı dönemlerinde sıklıkla uyanır.

Bebeğin solunum yolu enfeksiyonu olabilir. Soğuk algınlığı gibi solunumu engelleyen enfeksiyonlar bebeğin yatar pozisyonda nefes alışını güçleştirir ve sık uyanmasına sebep olur.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?