Bebekte Hangi Tanılar İçin Topuk Kanı Alınır?

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2024/01/10 10:38 •

Topuk kanı; yeni doğanların ayaklarının topuk kısmından alınan ilk kandır.

Bebekte Hangi Tanılar İçin Topuk Kanı Alınır?

Topuk kanı; yeni doğanların ayaklarının topuk kısmından alınan ilk kandır. Bu kandan bazı hastalık tanıları yapılır ve ihtiyaç dahilinde, gerekli tedaviler uygulanır. Topuk kanından tanısı yapılan hastalıklar; Fenilketonüri, Hipotiroidi, Biyotidinaz eksikliğidir.

Bebeklerden Neden Topuk Kanı Alınır?

Bebeklerden topuk kanı alınmasının öncelikli sebebi erken teşhistir. Özellikle kalıtsal olmayan ve engellenebilir hastalıklar ne kadar erken teşhis edilirse; tedavi edilme olasılığı, yaşıtlarından geri kalmama olasılığı da o kadar artmış olur. Tedavilerin en erkeni de bebeğin dünyaya geldiği zaman alınan kanda saklıdır. Bebek henüz yeni doğmuşken alınan bu kanda; Fenilketonüri, Hipotiroidi, Biyotidinaz hastalıklarının kan değeri ölçümü yapılır. Eğer sonuçlar normalse herhangi bir müdahalede bulunulmaz. Ancak sonuçlarda bir anormallik tespit edilirse daha ileri tetkiklere başvurulmalıdır. İleri tetkiklerde de eğer hastalığın varlığı kanıtlanırsa bebek tedavi programına alınır ve hızlıca tedavi olması sağlanır. Topuk Kanından Teşhis Edilen Hastalıklar fenilketonüri; beslenme yoluyla vücuda alınan protein değerindeki artıştır. İnsan vücudunda her protein üretilirken DNA dan şifre alarak üretilir. Dolayısıyla bu test, aslında DNA yapısını ortaya koyar ve bebeğin kalıtsal olarak bu hastalığı taşıyıp taşımadığı ortaya koyulur. Hipotiroidi; tiroid bezlerinin az çalıması neticesinde vücutta metabolizma hızının düşük olmasını ve vücudun fonksiyonunu yeterince hız kazanıp yerine getirememesi olarak değerlendirilir. Bu değere sahip bebeklerin büyümesinde sorun olur ve ayının gerektiği gibi büyüyemez.

Topuk kanı ile bakılan bu değer, erken tanıyı ve erken tedaviyi beraberinde getirdiğinden, bebek aradaki fark açılmadan yaşıtlarına yetişir ve olması gerektiği gibi büyümesine devam eder. Biyotidinaz; yine kalıtsal olan; vücudun protein yağ ve karbonhidratları enerjiye dönüştürebilmek adına kullanabilmesi yeteneğidir aslında. Biotin adı verilen bir enzim sayesinde bu işlevleri gerçekleştirir. Dolayısıyla biyotidinaz enzimi varlığına bakılarak bebeğin ne kadar sağlıklı bir metabolizma hızına sahip olacağı bilgisine erişilebilir.

Topuk Kanı Aldırmalı mıyız?

Devletin bünyesinde olan, zorunlu tutulan her test, her tahlil birçok testten geçtikten sonra onaylanır. Dolayısıyla topuk kanı tahlili de bebekler için gereklidir. Erken teşhis hayat kurtarır uyarısınca gereğince de, erken teşhis adına bu tahliler yapılmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?