Besin Alerjisi Nasıl Anlaşılır?
Alerji; vücudun bir kabullenmediği etkiye karşı verdiği tepkidir. Besin alerjisi ise, bu etkinin bir besin maddesine karşı olduğu durumlardır. Bu durumda vücudun vereceği tepkileri dikkatli gözlemlemek ve alerji yapan besini doğru tespit etmek çok önemlidir. Zaten besin alerjisi ilk yarım saatlik dilimde belirti vermeye başlayacaktır.
Alerji, her insanın bünyesine göre değişiklik gösterebilir. Yani herkese aynı besin alerji yapmaz veya her insanda alerji olur diye bir kaide yoktur. Genel olarak alerji yapan besinler; balık, baharatlar, baklagiller, kabuksuz deniz mahsulü, çikolata, et ürünleri, tahıllar ve bazı kuru yemişlerdir.
Alerji belirtileri yine kişiye göre değişiklik gösterebilmektedir.
Sindirim sistemi içinde alerji olan besine karşı verilen tepkiler; bulantı, kusma, sindirimde zorlanma, makat giriş kısmında kaşıntı hissidir.
Kas sisteminde, eklem ve kas ağrısı, gerginlik, nabzın yükselmesi, üşüme.
Ciltte oluşan belirtiler; yüzde kızarma, kaşıntı, döküntü, karıncalanma hissi.
Sinir sisteminde belirtiler; baş ağrısı, sinirlilik, depresif ruh hali ve devamlı uyuma isteği görülür.
Besin alerjisi tespit edildiğinde artık kişi o besini tüketmemesi gerektiğini anlamalıdır. Çünkü vücut bunu hayatı boyunca tolere edemeyecektir. Bu sebeple besin alerjisi tespit edilip, hangi besine karşı olduğu bilindikten sonra muhakkak diyetisyene danışılmalıdır. Bu sayede yenemeyecek olan besinin yerine, vitamin ve mineral bakımından denk olan başka tüketebileceği alternatif besinleri öğrenmelidir ki, vücut o değerler bakımından eksik kalmasın. Alerji bazen besine karşı değil, besinin içeriğindeki bir maddeye karşı olabilir. Bu sebeple doğru alerji tespiti için muhakkak uzman desteği alınmalıdır. Tüketilecek besinlerin de muhakkak içeriği okunmalı ve alerji yapacak olan maddelerin içerisinde bulunan besinler tüketilmemelidir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|