Kıl Dönmesi Nedir? Merak Edilen Sorular ve Cevapları
Kıl dönmesi, hastanın göremeyeceği bir bölgede olduğundan ,ancak akıntı, ağrı, şişlik, kaşıntı ve koku gibi belirtilerle anlaşılır.
Kıl dönmesi sık karşılaşılan bir sağlık sorunudur. Kılların cilt altında yuvalanması ve burada enfeksiyon gelişmesiyle birlikte apse oluşumu kıl dönmesi hastalığını gösterir.Oluşan apse nedeniyle akıntı da kıl dönmesinde sıkça görülür. Her ne kadar halk arasında kıl dönmesi olarak bilinse de cilt altındaki yuvada her zaman kıl bulunmayabilir. Kimi zaman kumaş iplikleri, saç bulunabilir, bazen de boş olabilir. Kıl dönmesi cilt altı dokusunun bir enfeksiyon hastalığı olup sıklıkla kuyruk sokumu bölgesinde görülür. Daha nadir olarak ise kasıklarda, göbekte ve koltuk altında da görülebilir.
Kıl Dönmesi Neden Olur?
Kuyruk sokumu bölgesindeki kıl köklerinin küçük iltihaplarının zamanla genişlemesi, oturma ve kalça hareketleriyle bu iltihaplı yuvaya kılların yerleşmesi sonucunda geliştiği düşünülmektedir.
Kıl Dönmesi Kimlerde Görülür?
Hastalık genellikle genç, kıllı erkeklerde görülür. Ancak kıllı olmayan erkeklerde ve bayanlarda da ortaya çıkabilmektedir. Genel olarak 40 yaş altı bireylerde görülür.
Kıl Dönmesinin Belirtileri Nelerdir?
Kıl dönmesi, hastanın göremeyeceği bir bölgede olduğundan ,ancak akıntı, ağrı, şişlik, kaşıntı ve koku gibi belirtilerle anlaşılır. Çoğu zaman küçük bir sivilce olarak değerlendirip kendiliğinden iyileşmesini beklerler. Kuyruk sokumu bölgesine bakıldığında orta çizgide çok küçük delikler, şişlik görülebilir; nadiren hiç delik olmadan da hastalık gelişebilir. Kıl dönmesi hastaları iki ana şikayetle hekime başvururlar: 1. Apse oluşumu: Hastanın daha önce hiçbir şikayeti yokken bir iki gün içinde ağrı ve şişlik olur, ardından abse gelişir. Ya da var olan kıl dönmesi abse yapabilir. 2. Akıntı, şişlik: Sürekli akıntı, koku ve kaşıntılarla ilerleyen hastalık hali ile başvururlar.
Kıl Dönmesinin Tedavisi Nasıl Olur?
Her tedavi kişiseldir. Dolayısıyla hastanın durumu, hastalığın aşaması, hastanın rahatsızlık durumu bu durumda belirleyicidir. Kıl dönmesi bazen başlangıç aşamasındadır. Anestezi ve cerrahiye gerek duyulmadan, muayenehane şartlarında yumuşatılarak ve küçük bir müdahale ile çıkarılabilir. Bazen de hastanın günlük hayatını aksatacak; oturmasını, yürümesini engelleyecek boyuttadır ve acil cerrahi işlem gerektirebilir. Hastanın durumuna ve kıl dönmesinin durumuna göre tedavi şekline karar verecek olan uzman doktordur. Temel tedavi yöntemi cerrahidir. Hastalar genel cerrah tarafından ameliyat edilir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
a******** : merhaba hocam Ben yaklaşık 2 yıl önce kıl dönmesi ameliyatı oldum. Bu sabah kalktığımda kıl dönmesinin eski yerine yakın olan dikişte baya byük bir şişlik var hiç acımıyor sert de değil yumuşak bir şişlik acaba kıl dönmesi tekrarlamış mıdır yoksa dikişlerde bir şişlik mi var cevplarsanız sevinirim Cevap: Öncelikle geçmiş olsun.İlk fırsatta bir genel cerrahi uzmanına muayene olmanızı öneriyoruz |
t*********** : Merhaba ben de kil dönmesi var bacaklarım çok kötü baldirlarim sivilce gibi çıkıyorlar ağrı şişlik ve onu iğne yardımı ile çıkarıyorum küçücük yerden kocaman kıl çıkıyor bir yerden 3, 4 kil çıkarttığım oldu buna bağlı olarak da bacagimda hep lekeler kaldı cikaramadiklarim haric ne yapmam gerekiyor? Cevap: Bu durumda genel cerrahi bölümüne başvurmanız en uygun olanı.Muayene sonrası doktorunuz gerek görürse cerrahi girişime de başvurabilir.Bu yaptıklarınız asla kalıcı bir çözüm olamaz. |
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.