Bilinçsiz İlaç Tüketimi

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/09/13 10:29 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Bilinçsiz ilaç tüketimi, ciddi bir halk sağlığı sorunudur.

Bilinçsiz İlaç Tüketimi

Bir hastalıkla mücadelede en temel iki unsur söz konusundur. Bunlar hastalığın teşhis ve tedavi edilmesidir.
İlaç ise tedavi etmek ya da hastalıktan korumak amacıyla kullanılan en önemli ürünlerden biridir. Doğru yerde, doğru zamanda, doğru kişiye kullandırıldığı zaman yarar sağlayan ilaç; yanlış kullanıldığında istenmeyen sonuçlar doğurarak, sağlığımızı tehdit edebilmektedir.
Son zamanlarda sağlık açısından tüm dünyada ve ülkemizde en önemli tehlikelerin başında bilinçsiz ilaç tüketimi gelmektedir.
Bilinçsiz ilaç tüketimi, ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Komşudan tavsiye ile alınan ya da daha önce başka bir rahatsızlıkta kullanılıp iyi gelen ilacın her hastalığa iyi geleceği düşüncesi bilinçsiz ilaç kullanımının nedenlerinin en başında gelmektedir.
Yapılan araştırmalar göstermektedir ki bilinçsiz kullanılan ilaç gruplarının başında antibiyotikler ve ağrı kesiciler gelmektedir. Oysa özellikle antibiyotiklerin hekim kontrolü olmadan bilinçsiz bir şekilde kullanılması büyük tehlikelerin de habercisi olmaktadır.

Toplum olarak sağlık alanında daha bilinçli olsak da bazı yanlışları düzeltmek zaman almaktadır. Öncelikle antibiyotik alışkanlıkları düzenlenmelidir. Antibiyotik; sadece bakteriyal hastalıklarda kullanılabilen, virüs kaynaklı hastalıklarda bir etkisi olmayan ilaçlardır. Dolayısıyla her hastalıkta doktordan antibiyotik istemek doğru bir alışkanlık değildir.

Bilinçsiz kullanılan antibiyotikler:

• Vücudun o ilaca direnç kazanmasına sebep olmakta ve bu durum da tedavide beklenilen yanıtın alınamamasına,
• Tedavi süresinin uzamasına,
• Tedavi masrafının artmasına sebep olmaktadır.

Hekim tarafından yazılmış olsa dahi tedavi süresine uyulmaması da yine vücudun o ilaca karşı direnç kazanmasına sebep olmaktadır. Hekim tarafından yazılmış olsa da ilaç kullanım süresine uyulmaması da bilinçsiz ilaç tüketimi olarak değerlendirilmektedir.

Unutulmamalıdır ki; her tedavi kişiye özgüdür. Bu nedenle doktora muayene olmadan ve eczacınıza danışmadan ilaç kullanmayınız ve sizlere tedaviniz için verilen ilaçları aksatmadan size önerilen gün kadar kullanınız. 

Her Hastalıkta İlaç Kullanılmalı mı?

İlaçlar her ne kadar iyileştirici olarak görev yapsa da, bir çok materyalin birleşimi ile elde edilir. Karaciğer, ilaçların zararlı etkilerini azaltmakla görevlidir. Ancak aşırı zararlı yükleme yapıldığında karaciğer de yetersiz kalabilir. Dolayısıyla hasta olduktan sonra ilaç kullanmak yerine, önceden bağışıklığı kuvvetlendirmek için; sağlıklı beslenme, spor yapma, stresten uzak durmak gibi alışkanlıklar kazanılmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?