Bit Nedir, Nasıl Bulaşır, Nasıl Tedavi Edilir?
Bit 1-4 mm boyutunda kanatsız, 6 bacağı olan bir canlıdır. Parazit türündendir ve yaşadığı insan vücudunda beslenir büyür ve çoğalır. İnsandan insana ve temas yoluyla bulaşır. İnsan vücudunun belli bölgelerinde enfeksiyona sebep olur. Bitlenme diye adlandırdığımız bu durum çoğu kişinin hayatında bir kez de olsa başına gelmiştir. Özellikle okul çağı çocuklarında çok sık görülen bir durumdur.
Bit daha çok sosyoekonomik düzeyi düşük ülkelerde veya şehirlerde görülecek diye bir kaide yoktur. Çünkü bitlenme dediğimiz olay kişisel hijyenin eksikliği ve ortamın hijyen koşullarının yetersizliğinden kaynaklanır. Tüm bit türlerinde bitin yerleştiği bölgede kaşıntı görülür.
3 tip bit vardır. Bu bit türlerini ve yarattığı belirtileri ayrı ayrı ele alalım:
1-) Baş biti: En sık karşılaşılan türlerden biridir. Özellikle uzun saçlı olma özelliğinden dolayı kadınlarda daha çok görülür. En sık da okul ve yuva çocuklarında görülür. Saçlı kafa derisi ve nadiren de sakallara yerleşen bitler, yumurtalarını bırakır. Saç tellerine yapışmış, kepeğe benzeyen fakat kolayca ayrılmayan bit yumurtaları (sirkeler) görülür.
Bu yüzden en kısa sürede bitlerden arınıp önlem almak gerekir. Baş biti kişisel temasla, dokunmayla ve bit bulaşan kişinin kişisel eşyalarını (tarak, şarka vb.) kullanma yoluyla bulaşır.
2-) Vücut biti: Hijyen koşulları yetersiz ve kalabalık olan yerlerde yaşayan kişilerde görülür. Özellikle evsizlerde çok rastlanır. Bitlerin yerleştiği elbiseler ve yatak takımlarından bulaşır. Giysilerin kenarları, dikiş ve kat yerlerinde yerleşip çoğalırlar.
3-) Kasık biti: Cinsel yönden aktif gençlerde ve genç erişkinlerde daha sık rastlanır. Cinsel temas, ortak kullanılan iç çamaşırlar, klozetler vb. yolla bulaşır. Genital bölgede kaşıntı ve bitin yerleştiği yerde mavimsi lekeler görülür.
Bitler tifüs gibi bir takım salgın hastalıkların insanlar arasında yayılmasına yol açar. Bitlenen kişi sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Çamaşırlar kaynatılmalıdır.
Kasık biti ve baş bitinde Kwell isimli ilaç kullanılır. Saça şampuan şeklinde sürülüp, köpürtülüp 5 dakika beklendikten sonra durulanır. İnce ve sık dişli bir tarak yardımıyla saçlar taranır.
Kwell’in kullanımına dikkat edilmelidir. Göze değmemeli, sıyrılmış veya yaralanmış deriye uygulanmamalıdır. Hamile-emziren anneler ile bebekler ve küçük çocuklarda kullanılmamalıdır.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|