Ben ve Kanser İlişkisi

Yayın Tarihi : 2019/05/25 08:01 • Güncelleme Tarihi : 2020/03/31 05:26 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Ben; doğuştan veya sonradan oluşabilen, genelde kahverengi-siyah benzeri koyu renklerde meydana gelen, nokta şeklinde vücut lekeleridir.

Ben ve Kanser İlişkisi

Ben; doğuştan veya sonradan oluşabilen, genelde kahverengi-siyah benzeri koyu renklerde meydana gelen, nokta şeklinde vücut lekeleridir.

Ben tüm insanlarda, farklı yerlerde, farklı sayılarda bulunabilen benlerin çoğu zararsız olmakla birlikte, çok az bir kısmı ise cilt kanseri habercisidir.

Melanom; cilt kanserini kapsayan bir hastalık türüdür. Özellikle sayısı 50 yi geçen benler, melanom tehlikesi ile karşı karşıyadır.

Cilt kanseri göstergesi olan benin özellikleri nelerdir?

Cilt kanseri habercisi ben, öncelikle düzensizdir. Yani bir süre sonra boyutu, şekli değişebilir.

Rengi değişen benler tehlikelidir. Özellikle rengi gittikçe koyulaşan benler muhakkak incelenmelidir.

Zararlı benler simetriden uzak, yapısı bozuk bir şekil gösterir. Yani tam yuvarlak değildir. Benden ziyade bir cilt lekesi görünümündedir.

Vücutta birden ben artışı olması da cilt kanserini akla getirir. Bu benler birden çıkar, renk ve şekil itibariyle sürekli değişim gösterir.  

Ben Nasıl İncelenir?

Ben yapısının incelenmesi ve değerlendirilmesi dermatologlar tarafından yapılır. Bu sebeple şüphe duyulan benler için öncelikle bir dermatolog muayenesinden geçilmelidir.

Gelişen teknoloji sayesinde, benlerin tespit ve teşhisinin de yapılması kolaylaşmıştır. Bilgisayarlı dermoskopi adı verilen cihazla benlerin incelemesi yapılır. Bu aletin ucunda bulunan mercek sayesinde benin boyutları büyütülür, aydınlatılır ve daha rahat ve net bir görüş elde edilir. Bu yöntemle incelenme daha doğru bir sonuç verir.

Beni Kansere Dönüştüren Etkiler Nelerdir?

Özellikle doğuştan olan benin yapısının bozulması, çoğu zaman dış etkilerle olur. Yani eğer bir ben kansere dönüşüyorsa, çevresel etkilerin bu duruma büyük katkısı vardır denebilir. Güneşteki zararlı ultraviyole ışınları, ayrıca solaryum gibi uygulamalarda suni olarak vücuda uygulanan zararlı ışınlar, cilt kanserini tetikleyen en önemli unsurlardır.

Bu sebeple özellikle uzun süre, korunmasız bir şekilde güneş ışığında durmak cilde ciddi sorunlar verebilir.

Özellikle yaz aylarında güneşlenme sürelerine dikkat edilmeli, güneş kremi kullanımına özen gösterilmeli, şapka, gözlük gibi koruyucu önlemler alınmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?