Böbrek Taşı Nasıl Önlenir, Belirtileri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2018/05/08 00:58 • Güncelleme Tarihi : 2019/03/30 16:00 • Yazar: İrem Yücel
Böbrek taşları, günümüzde oldukça yaygın görülen bir hastalıktır
Böbrek Taşı Nasıl Önlenir, Belirtileri Nelerdir?

Böbrek taşları, günümüzde oldukça yaygın görülen bir hastalıktır. Birçok sebepten dolayı oluşabilir. Gelişen teknolojiyle birlikte böbrek taşlarının tedavi yöntemleri gelişmiş ve çeşitlenmiştir. Oluşan böbrek taşları da yapıları bakımından çeşitlidir. Organik ve inorganik böbrek taşları olarak ikiye ayrılır.Böbrek taşlarının yapıları farklı olsa bile belirtileri hemen hemen aynıdır.

Böbrek taşının belirti ve bulguları nelerdir?

-Böbrek taşlarının en karakteristik belirtisi şiddetli ve yayılan ağrıdır. Ağrı kısa süreli olabileceği gibi günlerce geçmeye de bilir. Genelde böbreklerin olduğu yerden başlar aşağı ve yanlara doğru yayılır. Kadınlarda mesaneye, erkeklerde ise testislere vuran ağrı görülür. Bazı taşlar da hiçbir ağrı belirtisi göstermezler.

-Şiddetli ağrıya ek olarak bulantı, kusma ve karında şişkinlik hissi görülebilir.

-Taşlar enfeksiyon gelişimine veya tıkanmaya sebep olabilir. Acil girişim gerektiren bir durumdur.

-Böbrek taşlarında bir diğer belirti ise kanlı idrardır

Böbrek taşlarının tedavisinde birçok yöntem kullanılır. Taşın kendiliğinden düşmesi beklenebilir veya cerrahi bir girişim yapılabilir. Hangi yöntemin seçileceği tamamen taşların yapısına, şekline, sayısına, yerine ve böbreğin durumuna göre karar verilir.

Böbrek taşlarının akut ağrılı döneminde hasta bol yatak istirahatı uygulamalıdır. Günlük sıvı alımı en az 3000 ml olmalıdır, doktor verdiyse bulantı-kusma, ağrı kesici etkili ilaçlar düzenli kullanmalıdır ve beslenme konusunda doktorunun önerilerini dikkate almalıdır. Çünkü taşın yapısına göre beslenme programı da değişiklik gösterir. Örneğin kalsiyum taşı oluşan bir hastanın daha fazla kalsiyum almaması gerekir.

Böbrek Taşları Tedavi Edildikten Sonra Tekrar Oluşması Nasıl Önlenir? Hastalar Nelere Dikkat Etmelidir?

Araştırmalara göre taş tamamen tedavi edilip temizlendikten sonra %25 hastada tekrar oluştuğu bildirilmiştir. Genellikle tedaviden sonraki üç yıl içinde yeniden taş oluşumu görülmüştür.

Hastaların en çok dikkat etmesi gereken faktör günlük sıvı alımının en az 3000 ml olmasıdır. Terlenen sıcak havalarda, ateş ve ishal durumlarında bu miktar arttırılmalıdır. Oluşan taşın türüne göre diyet düzenlemesi almalı ve ona uymalıdır.

Taşların tekrar oluşumunun önlenmesi için ilaç tedavisi uygulanabilir. Hastalar ilaç tedavisine uyum göstermelidir. Düzenli olarak doktor kontrolüne girmelidir. Taş, beraberinde enfeksiyona da yol açabileceği için enfeksiyon belirtileri (bulantı, kusma, ateş vb.) görüldüğünde doktora başvurulmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?