1908 yılında Buerger tarafından ortaya koyulmuş bir hastalıktır.Damarları tutan ve olumsuz yönde etkileyen bir hastalıktır.
Buerger hastalığı aşırı sigara içen kişileri, sigara bağımlısı ve tiryakilerini ve ağır dumana maruz kalmış pasif içicileri etkiler.
Hastalığın % 90'ının sigara kullanan genç erkeklerde görüldüğü saptanmıştır.
Buerger hastalığı, küçük ve orta boy atardamarları ve bazen de toplardamarları etkiler. Zamanla bu damarlarda tıkanmalar meydana getirir. Erken teşhis ve tedavi uygulanmazsa bu tıkanmalar, kangren veya uzuv kayıplarına yol açabilir.
Buerger Hastalığı Hangi Damarları Etkiler?
Buerger hastalığı genelde sık görülmez ama ciddi bir hastalıktır.Diğer hastalıklardaki damar tıkanmalarından farklı olarak büyük değil küçük damarları tıkar. Hastalığın en ciddi sonucu ayakların kesilmek zorunda kalınmasıdır.
Genellikle atardamarları etkileyen bu hastalık en çok ayak, ikinci olarak da el damarlarında tıkanmalara sebep olur. Diz arkasındaki küçük damarların tıkanması da çok görülür. Ayak ya da el damarları daralınca veya tıkanınca o bölgeye damarlarla gelen kanın akımı azalır.
Kan akımı azalınca da hastalığın asıl belirtileri olan sorunlar başlar. Şikayetler en çok bacak, ayak, el ve el parmaklarında görülür.
Buerger hastalığının en sık görülen belirtileri aşağıdadır:
Buerger Testi: Kişi düz yatırılır ve bacakları yukarı kaldırılır. Birkaç dakika bu pozisyonda bekledikten sonra bacaklardaki renkte soluklaşma görülür. Kişi ayaklarını aşağı indirdiğinde rengin normale dönme süresi sağlıklı bir insana göre uzuyorsa Buerger hastalığından şüphelenilir.
Tanı için sadece bu test yeterli değildir. Bunun yanında kesin tanı için biyopsi yapılabilir. Damarların durumunu görüntülemek için ilave olarak renkli Doppler, ultrason, MR anjiografi, normal anjiografi ve bilgisayarlı tomografik anjiografi tahlilleri de yapılabilir.
Buerger Hastalığı’nın tedavisi hastalığı tam olarak ortadan kaldırmasa da belirti ve bulguları hafifletip geçirmeye yarar. Ağrıları gidermek, hastalığın ilerlemesini önlemek, damarları açmak, yara varsa bakımını yapmak tedavinin amaçlarındandır.Hasralığın ileri evrelerinde hastalıktan etkilenen eksterite ( Kol, bacak, parmaklar gibi) cerrahi olarak kesilebilir.
Buerger hastası kişi ilk olarak sigarayı bırakmalıdır. Sigara bırakıldıktan sonra hastalın ilerlemesi iyice yavaşlar, hatta durabilir. Sigarayı bırakmanın dışında hastalara düzenli cilt kontrolü yapmaları önerilir. Unutulmamalıdır ki parmaktaki en ufak bir yara bile hafife alınmazsa hızlı bir şekilde büyüyüp o parmağın kesilmesine yol açabilir.
Sigarayı bırakınca hastalığın ilerlemesi durur fakat tıkalı olan damarlar kendiliğinden açılmaz. Bunun için anjio dediğimiz damar açma uygulamaları veya ilaç tedavileriyle damarlar açılır. Damarların daha da açılıp kan akımının arttırılması için sempatektomi dediğimiz sinir yakma operasyonu da tedavi yöntemlerinden biridir.
Buerger hastalığından kurtulmak istiyorsanız en yakın zamanda sigara kullanım alışkanlığı bırakılmalıdır.
Buerger hastalığı damarları etkileyen bir hastalık olduğundan kalp damar cerrahisi doktorları tarafından takip ve tedavi edilmektedir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorum |
---|