Kanda Trombosit Düşüklüğü (Trombositopeni) Nedir?
Trombosit Nedir?
Trombosit (PLATELET) kemik iliğinde yapılan bir çeşit kan hücresidir. Kan pulcuğu olarak da bilinir.Kan pıhtılaşmasında rol alan bir kan hücresidir.
Trombosit Normal Değeri Nedir?
Kanda normal olarak mikro litrede 150-400 bin trombosit bulunur. Trombosit sayısı her kişide farklı olabilir.
Trombosit Düşüklüğü (Trombositopeni) Nedir?
Trombositler 100 binin altına düştüğü zaman bu duruma trombositopeni denir. Vücutta bir kanama riski ortaya çıkar.
Kanama, vücudumuzun içinde veya dışında gelişen bazı durumlar sonucunda kanın damar dışına çıkmasıyla oluşur. Kanamada damarda bir kasılma olur ve trombositler, hasar görmüş olan damara gelirler. Burada kanamayı durdurmak için çalışırlar. Trombositleri gören başka kan ajanları da buraya gelir. Hep birlikte tıkaç oluştururlar ve pıhtılaşmayı sağlarlar. Trombositler sayesinde kanama önlenmiş olur.
Yazımızın başlığından da anlayacağınız üzere trombosit düşüklüğü dediğimiz durumda kanama durdurulamaz ve ciddi kan kayıpları, buna bağlı ölüme kadar uzanan ciddi sonuçlar oluşabilir. Trombosit düşüklüğünü asla hafife almamalıyız.
Trombosit düşüklüğünde genellikle cilt kanamaları görülür. Mercimek boyutunda minik minik kırmızı kan benekleri veya morluklar görülebilir. Diş eti kanamaları, burun kanamaları kolayca oluşabilir. İç kanamaya bağlı idrar veya dışkıda kan görülebilir. Trombosit sayınız düşükse ve bu durumlardan herhangi birini görürseniz acilen bir hekime başvurmalısınız.
Trombosit Düşüklüğü Olan Trombositopenili Bireyler Nelere Dikkat Etmelidir?
-Mecbur kalmadığınız sürece hiçbir ilacı kafanıza göre kullanmayınız. Mutlaka bir hekime başvurunuz. Özellikle aspirin gibi kan sulandırıcı etkisi olan ağrı kesicilerden uzak durmalısınız.
-Dişler yumuşak diş fırçasıyla fırçalanmalıdır.
-Burun kuru bir peçeteyle silinmemeli, nazikçe suyla yıkanmalıdır.
-Kesici delici aletlerden olabildiğinde uzak durulmalı ve düşmelere karşı dikkatli olunmalıdır. Çok kayalık veya buzlu yerlerde yürünmemelidir.
-Vücuttaki bir kesik veya kanama olan bölgeye uzun süre (kanama durana kadar) baskı uygulanıp sonrasında 10-15 dakika buz tutulmalıdır.
-Tırnaklar kesilirken tırnak makası yerine törpü tercih edilmelidir.
-Kabızlık makat bölgesini zorlayan ve kanama oluşturabilecek bir durum olduğu için kabızlıktan korunmak çok önemlidir. Bunun için posalı yiyecekler yenmeli ve günde en az iki buçuk litre sıvı tüketilmelidir. Büyük tuvaletin gelmesi durumunda asla bekletilmemelidir.
-Vücutta oluşabilecek iç kanama ve buna bağlı şok durumunu fark etmek için birey ve yakınları bilgilendirilmelidir. Şok durumunda kişide huzursuzluk, çok hızlı soluk alıp verme ve çok az idrar çıkarma sorunları görülür. Böyle bir durum gözlendiğinde acilen bir hekime başvurulmalıdır.
Unutmayınız ki vücudun içinde oluşan kanamanın en tehlikeli yanı dışarıdan görülmemesi ve hemen fark edilememesidir. Trombosit düşüklüğü olan trombositopenili bireyler bu konuda bilinçlenip tahlil.com’un önerilerini dikkate alırsa hayat standartları yükselecektir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.