Büllöz Pemfigoid Hastalığı Nedir?
Büllöz Pemfigoid, aslında bakteri ve virüslerle savaşması gereken bağışıklık sistemi unsurlarının, deri altına yerleşmesi ile bu dokularda iltihaplanmalar meydana getirmesinin bir sonucudur.
Büllöz Pemfigoid sıklıkla 60 yaş üstündeki hastalarda görülür.
Hastalık, vücutta su toplayan kabarcıklar (büller) ile karakterize otoimmün bir hastalıktır.
En çok rastlanan otoimmün büllöz hastalıktır.
Başlangıçta kaşıntıdan başka şikayet yoktur.
Daha sonra soyulan büllerde hassasiyet gittikçe artar. İlk aşamada cildiye ve dahiliye doktorlarına tedavi için başvurulmalıdır.
Büllöz Pemfigoid Neden Olur?
Büllöz Pemfigoid, aslında bakteri ve virüslerle savaşması gereken bağışıklık sistemi unsurlarının, deri altına yerleşmesi ile bu dokularda iltihaplanmalar meydana getirmesinin bir sonucudur. Neden olduğu kesin bilinmemekle birlikte, yaşlanmaya bağlı olarak arttığı tespit edilmiştir. Özellikle yaşlılıkla birlikte deri altındaki yağ tabakasının kaybolması, derinin daha kıvrımlı ve dayanıksız bir hal alması bu hastalığı tetiklemektedir.
Büllöz Pemfigoidin en çok görülme sebeplerinden biri de kullanılan ilaçlardır. Bazı ilaçların bu hastalığı artırdığı ortaya konmuştur.
Kanser tedavisinde olduğu gibi, bazı ışın gerektiren müdahalelerde de dokular zarar görür ve büllöz pemfigoid hastalığına ortam oluşturur.
Ayrıca sedef, multiple skleroz, ülseratif kolit, romatoid artrit, diyabet gibi hastalıklar da büllöz hastalığını artıran unsurlardır.
Büllöz Pemfigoid Nasıl Teşhis Edilir?
Büllöz Pemfigoid daha çok esneyen deri kısımlarında görülür. Bu kısımlar, alt karın, üst uyluk ve koltuk altı gibi bölgelerdir. Kaşıntı ve kızarıklık şikayetleri ile başlar. Özellikle kızarıklıkların karakteri, hastalığı belirlemede önemli unsurdur. Kızarıklığın hemen dağılmayan, koyu kırmızı ve döküntülü olması büllöz pemfigoid hastalığını işaret eder.
Bu kızarıklıklar vücudun nemli bölgelerine kolayca dağılabilmektedir ve özellikle göze bulaştığında ciddi göz kusurları ortaya koyabilir. Bu sebeple ağızda ve gözde benzer kızarıklıklar tespit edildiğinde geç kalınmadan müdahale edilmesi oldukça önemlidir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.