Middle-East Respiratory Syndrome Coronavirus (MERS) (Orta Doğu Solunum Yolu Sendromu) Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/02/21 11:45 • Güncelleme Tarihi : 2017/02/21 11:45 •
Virüsün ortalama inkübasyon süresi 5 ile 6  gün arasındadır
Middle-East Respiratory Syndrome Coronavirus (MERS) (Orta Doğu Solunum Yolu Sendromu) Nedir?

Virüsün ortalama inkübasyon süresi 5 ile 6  gün arasındadır. Hastalık daha çok 50 li yaşlardaki erkeklerde görülmektedir.
Ateş en yaygın belirtisidir.Beraberinde de  öksürük görülebilir.
Bu belirtilerin yanı sıra  nefes darlığı, karın ağrısı, ishal ve bulantı- kusma da görülebilir.
Hastalığın kesin tanısı virüsün tespiti ile koyulur.Ancak bazı özel belirtileri olan hastalar da tanı konusunda yol göstericidir.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre aşağıdaki tablolarda bulunan hastalar da MERS yönünden risk altındadır.   Ateş ve akut solunum yetmezliği şikayeti olan hastalarda klinik, radyolojik ve histopatolojik olarak akciğer  parankim hastalığı bulgularının olması (Zatürre, solunum bozukluğu gibi)                                                         +
MERS Tanısı Hangi Laboratuvar Yöntemleri İle Konulur?

Söz konusu virüsün  polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ile araştırılmasıyla kesin  tanı koyulur.Tanı için materyal   balgam, endotrakeal aspirasyon, bronkoalveolar lavaj gibi alt solunum yolu örneklerinden alınmalıdır.
Ancak materyal  boğaz sürüntüsü gibi üst solunum yolarından alınmış ve sonuç negatif ise, klinik yönden şüpheli hastalarda alt solunum yollarından alınan materyal de incelenmelidir.

MERS Nasıl Bulaşır?

İnsandan insana geçişler çok sık değildir.Ancak yakın temas halinde böyle bir olasılıktan söz edilebilir.Bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler daha çok risk altındadır.   

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?