Bunyon (Baş Parmak Çıkıntısı) Nedir?
Başparmağın bitimindeki kemiğin ayak dışına doğru gelişmesi hali bunyon olarak isimlendirilmektedir.
Başparmağın bitimindeki kemiğin ayak dışına doğru gelişmesi hali bunyon olarak isimlendirilmektedir. Yanlış ayakkabı seçimi ve uzun süreli ayakta kalma bu duruma neden olabilir. Çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır.
Kemik Nasıl Şekil Alır?
Bir bebek dünyaya geldiğinde kemik sayısı çok az, sert yapılarının neredeyse tamamı, kıkırdak yapıdadır. Bu kıkırdaklar, zamanla sertleşir ve kemik halini alır. Hatta bebeklerin kafatasından bıngıldak bakılmasının sebebi de budur. Kemiklerinin ne kadar olgunlaştığı buradan ölçülür.
Kemikler, olgulaştıktan sonra ergenlik sonuna kadar büyümeye devam eder. Dolayısıyla kemikler bu aşamada şekil almaya da yatkındır. Bu aşamada kullanılan kıyafetler ve özellikle ayakkabılar çok önemlidir. Çünkü bu unsurlar, büyümeyi sınırlandırabilir veya şekil bozukluklarına sebep olabilir. Hatta yapılan spor dahi ayrı bir öneme sahiptir.
Uzun kemikler; kol, bacak, ayak ve ellerde bulunan kemiklerdir. Bu kemiklerin baş kısımlarında epifiz plağı adı verilen büyüme bölgeleri vardır. Kemikler, yeteri mineral aldıklarında bunu genetik şifre ile birleştirirler ve önlerinde bir engel yoksa büyümeye ergenlik bitimine kadar devam ederler.
Kullanılan ayakkabılar, özellikle ayak büyümesinde çok etkilidir. Bu sebeple henüz yürümeyen bebeklere sert ayakkabı giydirilmemeli, çocuklar ayakkabıyla uzun süre kalmamalı, eğer kalıyorsa geniş rahat ve tabanı yumuşak ayakkabı giymeli, ağır çanta taşımamalıdır. Ayrıca ergenlik dönemi son bulana kadar yani kemik büyümesi tamamlanana kadar ağırlık kaldırılmamalıdır. Bunun sebebi, ağırlıklar kemikleri baskılar ve büyümeyi engeller.
Eğer ayakkabı seçiminde yanlış yol izlenirse bunyon hastalığı gözlenebilir bu hastalıkta ayak gövdesinde bulunan uzun kemikler, dışarı doğru çıkıntı yapar ve bu doğrultuda büyür. Ucu sivrilen ayakkabıların büyüme çağında giyilmesi buna sebep olabilir.
Sağlıklı Kemik Büyümesi Nasıl Sağlanır?
Kemiklerin sağlıklı ve dirençli olmasını sağlayan ana madde minerallerdir. Bu mineraller; kalsiyum, magnezyum, fosfordur. Bu sebeple adı geçen minerallerin günlük olarak tüketilmesi gerekir. Bu sayede kemikler büyürken kaslar da gelişir ve kemik sağlam bir yapı kazanır.
Duruş bozukluklarının önüne geçebilmek için spor yapmak çok önemlidir. Zaten çocukların vücutları çok esnektir. Çocukluk çağından itibaren eğer alışkanlık haline getirilirse spor yapmak, o zaman doğru duruş, olması gereken sağlık durumu zaten elde edilmiş olur.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.