Cinsellikte Büyük Problem “Jimnofobi”

Yayın Tarihi : 2018/05/11 10:05 • Güncelleme Tarihi : 2018/05/11 10:05 •
Jimnofobi; kelime olarak çıplak kalma korkusu olarak tanımlanır
Cinsellikte Büyük Problem “Jimnofobi”

Jimnofobi; kelime olarak çıplak kalma korkusu olarak tanımlanır. Kimse tarafından dile getirilmese de eşler arasında ayrılığa kadar büyük sorunlara yol açabilen bu hastalık, toplumda azımsanamayacak kadar çoktur. Adı bilinmiyor olsa da, bu problemi ortadan kaldırmak pek çok evliliği kurtaracaktır. 

Toplumda özellikle tacizin ve cinsel istismarların bu kadar çok arttığı bir dönemde, bilinçli ebeveynler çocuklarına verdikleri cinsel eğitime de çok dikkat eder olmuşlardır. Tabii ki bu durum toplum için çok doğru ve yerinde bir davranıştır. Ancak yapmaya çalışılan şeyde eğer yanlış yöntemler kullanılırsa, bu sefer hiç beklenmeyen başka problemler karşımıza çıkmaktadır. Bunun en güzel örneği de jimnofobidir. 

Çocuğa mahremi öğretmek kuşkusuz çok önemlidir. Ancak bunu yaparken çocuğa vücudu tanıma özgürlüğü de verilmelidir. Yani bu bölgeler evet kendine özgüdür ve istemediği sürece kimse bakamaz, dokunamaz. Ancak kendinin bunu görmesi, dokunması ve kabullenmesi çok önemlidir. 

Çıplaklık utanılacak bir şeydir ancak, bu uluorta yapıldığında ayıptır. Bunun ayrımının çok iyi yapılması ve çocuğa kazandırılması çok önemlidir. 

Aynı zamanda büyümeye başlayan yani ergenliğe adım atan her çocuk, kendi vücudunu yeniden keşfetmeye başlar. Bu aşamada başka vücutlarla kendi vücudunu sürekli karşılaştırır. Özellikle tv, dergi, oyuncak bebek vücutları gibi idoller ona çok güzel gelirken, kendi vücudu son derece itici görünmeye başlar. Özellikle kız çocuklarında bu durumla karşı karşıya kalma olasılığı daha yüksektir.

Böyle travmalarla büyüyen çocuklar birer yetişkin olduklarında, eşleriyle dahi vücudunu paylaşmak istemezler. Eşten kaçma, yanında giyinememe, hatta ilişkilerinde sürekli huzursuz olup sürekli kendini kapatma isteği meydana gelebilir. Bu durumda partner de kendini rahatsız hisseder ve ilişkiden tam manasıyla zevk almak yerine bir eziyete dönüşebilir. 

Bu durumu kabullenmek zor olsa da, geçiştirmek çok kolaydır. Ancak eşin bu konuda destekçi olması ve istemediği şeylere partnerini zorlamaması gerekir. Jimnofobik kişiler öncelikle ayna karşısında kendi vücutlarına bakmalı, benimsemeli ve kabul etmeliler. Ancak bunda da aşırıya kaçmamak gerekir, sadece fobiyi yenecek kadar. Bunun dışında eşin yanında bölge bölge vücutta açıklıklar bırakılmalı ve görünmesine müsaade edilmelidir. Ancak cinsel organ bunun dışında tutulmalıdır. Çünkü tiksinti uyandırabilir ve ters etki gösterebilir. Bu aşamada eş büyük tepkiler vermemeli ve sanki normal bir durummuş gibi karşılamalıdır. Ancak bu şekilde rahatlama sağlanabilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?