Çocuklar İçin İdeal Sünnet Yaşı Nedir ?
Birçok anne baba çocuklarını hangi yaşta sünnet ettirmeleri gerektiği konusunda karar vermekte zorlanır
Birçok anne baba çocuklarını hangi yaşta sünnet ettirmeleri gerektiği konusunda karar vermekte zorlanır.
3-6 yaş arası gelişim dönemi, çocukların cinsel kimlik gelişimleri açısından önemli bir dönemdir. Bu dönemde erkek çocuk bir yandan kendi cinsinden olan ebeveyniyle kendi cinsine ait kimlik özelliklerini oluştururken, bir yandan da cinsel organı ve diğer cinsle farklılıkları keşfetmeye çabalar.
Kız çocuğunun pipisi olmadığını keşfeden erkek çocuğu, onun bu organını yitirdiği, bu durumda kendinin de kaybedebileceği endişesi taşımaya başlar. Bu endişeye iğdiş edilme (kastrasyon) korkusu denir. Aynı zamanda bu dönem beden bütünlüğünün çok önem kazandığı, en küçük yaralanmaların bile abartılarak korkunç hale getirildiği bir dönemdir. 3-6 yaş arasının korkuların yoğunlaştığı bir dönem olduğu da unutulmamalıdır.
Tüm bu ögelerin yanında, toplumsal olarak da “pipiye” verilen önem düşünüldüğünde, 3-6 yaş arasında sünnet olmanın bir çocukta yaratacağı sorunlar anlaşılabilir. Özellikle bizim toplumumuzda bir yandan “amcalara göstermesi” istenerek organının ne kadar önemli olduğu vurgulanan, bir yandan da şaka olarak yakalandığında “pipisinin kesileceği, koparılacağı”, hatta “yenileceği” söylenen çocuğun kayıp duygusu aşırı derecelere varabilir.
Böyle bir süreç yaşayan çocuğu bu dönemde sünnet ettirmek, tüm bu korkularının bir anlamada gerçek olduğunu ona göstermektir.
Sonuç olarak ruhsal açıdan 3 yaş öncesi ya da 6 yaş sonrasının sünnet için daha uygun zamanlamalar olduğu, tıbbi olarak zorunlu kalmadıkça 3-6 yaş arasında sünnet yaptırılmaması gerektiği anlaşılır.
Doğru zaman seçildikten sonra çocuğa, öncelikle güvendiği birilerinin daha sonra da doktorun yapılacak işlemi anlatması gerekir. Bu nedenle tercihen babanın, öncelikle çocuğu korkutmadan bu işlemi anlatması gerekir.
Pipisini kaybetmeyeceği, kendisinin de bu olayı yaşadığını vurgulaması çocuğu yatıştırıcı olur. Daha sonra sünneti yapacak olan yetkili kişinin, sünnetin pipisinin ucundaki bir bölümün düzenlenmesiyle ilgili olduğunu, kesmenin söz konusu olmadığının açıklamalarının ardından, uyuşturma sürecinden başlayarak çocuğa bütün süreci yaşına ve anlama düzeyine uygun olarak anlatması gerekir.
Canının ne kadar acıyabileceği, sünnet sonrası yaşayacakları çocuğa aktarılması gereken bilgilerdir.
Bebeklik döneminde yapılan sünnet çocukda bu tür kaygılar uyandırmayacaktır.Bir yaş öncesi, özellikle yeni doğan döneminde yapıldığında açıklama ve hazırlık gerektirmez. Ayrıca bu yaş gurubunda bedenin kendini onarımı daha hızlı olduğundan süreç daha kolay olacaktır.
Bir- iki yaş arasında ise daha kısa açıklamalar yeterli olabilir. İleride arkadaşlarının sünnet törenlerinde kendisinin sünnet olup, olmadığına ilişkin soruları, bir daha olmasının gerekeceğine ilişkin kaygıları olabilir.
Bu nedenle bebeklik döneminde sünnet olan çocuğa, özellikle yakın çevresinden birileri sünnet olacağı zaman bu konuda açıklama yapmak ve tekrar olması gibi bir olasılık olmadığının açıklanması uygundur.
Her çocuğu uygun yaşta ayrı ayrı sünnet ettirmek, ya da birlikte olacaksa büyük çocuğa diğerinin endişesini azaltmak gibi bir yük vermekten kaçınmak uygundur.
Üç yaşından önce ya da altı yaşından sonra, ehli bir kişi tarafından, temizlik kurallarına uyularak, çocuğun hazırlandığı, bilgilendirildiği bir sistemle yapılan sünnet, ruhsal açıdan büyük sorunlar oluşturmadan, dini koşulların yerine getirilmesini, tıbbi olarak da önerilen işlemin sağlıklı bir şekilde yapılmasını sağlayacaktır.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
******* ******* : iyi günler diliyorum benim oglum 2006 aralık dogumlu ve yapışık sorunu var 2010 yazında bir üroloji doktoruna gittik bize bir bilgi vermeden direk sıyırdı sonrasın da cocuk 2 gün çişini yapamadıbize elbile sürdürmedi. onun için tekrar yapıstı ve idrarını yukarı dogru yapıyor ve sıyırılır diye korkuyor. cocuk da ve bizde pipi fobisi olustu. birdaha sıyırtmam ama sunnet içinse 2 senesi var ne yapacagımızı şasırdık. Cevap: Bu tür problemi olan çocuklarda,sünnet yaşı gerekirse biraz öne alınabilir.Eğer çocuğunuzun şikayetleri devam ederse,bir üroloji veya çocuk cerrahisi uzmanına başvurun |
******* ******* : merhabalar benim doktorunuza bi sorum olacak; 13 agust 08 dogumlu bi oglum var 2012ocaginda sunnet ettirmeyi dusunuyorum herhangi bi saglik sorunu yok cok sukur ama psikolojisi nasil etkilenir bilemiyorum .bu tarihte olmasini istememin nedeni yeniden cocuk sahibi olmayi planliyorum ve erkek olursa onuda hemen sunnet etmeyi dusunuyorum ve 2.cocugum toparlanir toparlanmaz yani 1-2 ayini doldurur doldurmaz oglumuda sunnet etmeyi dusunuyorum sizce bi sorun olurmu cevabinizi merakla bekliyorum Cevap: Yukarıdaki yazıda da belirtildiği gibi 3-6 yaş arası sünnet önerilmemekte.Bu konuda bir üroloji veya çocuk cerrahisi uzmanına da danışabilirsiniz.Ama önümüzeki yaz öncesi çocuğunuzu sünnet ettirmeniz ideal gibi gözüküyor |
******* ******* : oğlum 2008 haziran doğumlu yani 2,5 olmaya 2 ayı var. yapışıklık problemimiz olmadı fakat sıkça mantar oluyor ve pipi ucu dar olduğu için kızıl kabarık bir görüntü oluyordu. ama artık son 4-5 aydır genel görüntüsü böyle. sadece bunun için doktora gidip muay. olmadık. kış gelmeden sünnet ettirmelimiyim? yaşı sizce uygun mu? acil cevabınızı bekliyorum. teşekkür ederim... Cevap: Bu durumda çocuğunuzu muayene etmek gerek.Bir üroloji uzmanına danışmalısınız.Ancak 3 yaş altı zorunlu olmadıkça pek tercih edilmez. |
******* ******* : 31 temmuzda oğlum 2 yaşını doldurcak.ben bu yaz sünnet ettirmek istiyorum.ama genel anesteziyle yapalım diyor dr.pipide yapışıklık problemi de çok yaşadık.yeni yeni yapışmıyor artık.yaşı uygun mu sünnet için. Cevap: İdeal sünnet yaşını genel olarak 0-2 yaş veya 6 yaş sonrası olarak değerlendirilebilir.Bu konuda bir üroloji uzmanı daha ayrıntılı bilgi verecektir.Ancak çocuğunuzu sünnet ettirmede bir engel yok görüşündeyim. |
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.