Yara İyileşmesini Yavaşlatan ve Hızlandıran Faktörler Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2018/05/04 00:56 • Güncelleme Tarihi : 2018/05/04 00:56 •
Yaranın oluşumuna göre ve vücutta bıraktığı hasara görebirçok yara şekli ve iyileşme tipi vardır
Yara İyileşmesini Yavaşlatan ve Hızlandıran Faktörler Nelerdir?

Yaranın oluşumuna göre ve vücutta bıraktığı hasara görebirçok yara şekli ve iyileşme tipi vardır. Bu yara; küçük bir bıçak kesiğiolabilir, ciddi bir çarpma olabilir veya ameliyat yarası olabilir. Her tür yaraiçin yara iyileşmesini olumlu veya olumsuz yönde etkileyen bazı faktörlervardır.

-Yaş: Yaşlılıkta cildin kanlanması ve dokulara giden oksijenazalır, solunum sistemi normalden daha zayıftır. Yara bölgesine yeterli besin,oksijen ve diğer maddeler daha az gelir. Yaş arttıkça yara iyileşmesinin süreside yavaşlar.

-Zedelenmenin Özelliği: Zedelenen yerin genişliği, yaranınderinliği, yaralanan dokunun kendini yenileme özelliği, yara bölgesinde kandamarlarının çokluğu gibi faktörler de yara iyileşmesini etkiler. Özellikleyarada enfeksiyon oluşursa bu da yara iyileşmesini baskılayan bir faktördür.

-Ameliyat Yarası İçin Hastanede Kalış Süresi: Ameliyat öncesiveya sonrasında hastanede yatış süresinin uzaması, hastane enfeksiyonlarıaçısından risk oluşturur. Bu da ameliyat yarasının iyileşmesini baskılayarakdaha büyük sorunlara yol açabilir.

-Karaciğer Fonksiyonlarında Yetersizlik: Yara iyileşmesindekan pıhtılaşmasının büyük bir rolü vardır. Aksi halde kanama durmaz ve büyükkan kayıplarına, şoka yol açabilir. Karaciğer fonksiyonları bozuk isepıhtılaşmayı sağlayan K vitamini emilimi azalır bu nedenle iyileşme olumsuzetkilenir.

-Şişmanlık: Kalın yağ dokusu solunumu zorlaştırır. O bölgeyeoksijenlenme azalacağı için yara iyileşmesi de yavaşlar. Ayrıca şişmanlık,ameliyatlarda yağ dokusunu geçmek için daha çok derin kesik atılmasına nedenolur. Bu da iyileşmeyi geciktirir ve yarayı enfeksiyonlara daha açık halegetirir.

-Kronik Hastalıklar: Diyabet (şeker hastalığı) veya damarhastalıkları olan bireylerde yara iyileşmesi daha zordur. Yara bölgesindekanlanma azalır ve yarayı iyileştiren faktörler bölgeye gelemez. Yine aynışekilde diyabetli hastalarda yaralar daha geç iyileşir ve enfeksiyonlarayatkınlıkları çok daha fazladır. Bu yüzden diyabetli kişilerin ufak bir yarayıbile ciddiye almalarında fayda vardır.

-Beslenme: Yara iyileşmesi için en önemli faktörlerden biribeslenmedir. Biz nasıl beslenirsek vücudumuz yara bölgesine o kadar yararlımadde gönderir ve yara iyileşir. Yara iyileşmesinde hangi besin gruplarınıneden tüketmeliyiz?

1-Protein: Protein, yaranın iyileşip yeniden şekillenmesi vetoparlanması için çok gereklidir. Ayrıca ödemi önler.

2-Karbonhidrat: Enerji gereksinimini sağlar ve yaraenfeksiyonlarını önler.

3.Vitaminler: A, B, C, D, E, ve K vitaminlerinden boltüketmek yara iyileşmesinde çok önemlidir. Vitaminler vücutta enfeksiyona karşıdirenci arttırıp yara iyileşmesini hızlandırırlar.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?