Corona Virüs (COVID-19) Sinir Sistemini de Etkiliyor

Yayın Tarihi : 2020/03/24 14:27 • Güncelleme Tarihi : 2020/03/26 00:19 •
Corona Virüs (COVID-19) enfeksiyonu ölümcül etkilerini sadece solunum yolu tutulumu ile yapmıyor. Corona Virüs (COVID-19) aynı zamanda merkezi (santral) sinir sistemini de etkileyerek hayatı ciddi şekilde tehdit edebiliyor.
Corona Virüs (COVID-19) Sinir Sistemini de Etkiliyor
Covid-19 ( Corona Virüs)  yalnızca solunum sistemini etkileyen bir virüs değil aynı zamanda nörotrop bir virüs.Yani merkezi (santral) sinir sistemini de tedit ediyor.
Covid-19 ( Corona Virüs), nöro-invaziv bir potansiyeli olduğu için santral sinir sistemini de etkileyebiliyor. Baş ağrısı, bulantı ve kusma da semptomları arasında.
Ani ARDS (Akut Respiratuvar Distress Sendromu)  yapmasının sebeplerinden biri de beyin sapında solunum merkezini tutması olabilir deniyor.
Otopsilerde hastaların beyin sapı ve solunum merkezinde tutulum görüldüğü belirtiliyor. Virüsün akciğerlerdeki mekano reseptör ve kemo reseptörlerden sinaptik yayılımla MSS de solunum merkezine ulaştığı gösterildi.
O nedenle hızla solunum yetmezliğine götürüyor. Coronavirus sistemik enflamasyon, kan beyin bariyeri ve olfaktör sinir üzerinden hareketle nöral hasara yol açabiliyor.
Bazı olgularda anosmi (koku alamama) bildirildi.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?