Çocuğun Narsist Olmasını Engelleyin

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2024/02/07 11:41 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Narsistlik; kişinin 'ben' odaklı yaşaması, kendini kusursuz ve hep haklı görmesi durumudur.

Çocuğun Narsist Olmasını Engelleyin

Narsistlik; kişinin 'ben' odaklı yaşaması, kendini kusursuz ve hep haklı görmesi durumudur. Narsistlik sadece toplumdan yani insanlardan değil, nesnelerden de beklenti olmasıdır. Bu insanlar sınavlara çalışmadan başarılı olmayı, çabalamadan rızkı bulmayı veya dağıttıkları halde odalarının toplu olmasını beklerler.

Yeni nesil; sürekli bu şekilde büyütülmektedir. Bunun sebebi ise; ailelerdir. Özellikle kardeşi olmayan ve sosyalleşmeyen çocuklar, zamanla narsistleşir. Bunu engellemek için; çocuk sosyalleşmeli, sokak arkadaşları edinmeli, aile ziyaretlerine götürülmeli, televizyon bağımlılığı ortadan kaldırılmalıdır.

Narsistlik ve Sosyallik

Narsist insanların ortak özellikleri, kendilerini tek ve biricik görmeleridir. Dolayısıyla çevredeki her insanın, her varlığın kendileri için yaratıldığını, dünyanın kendileri etrafında döndüğünü düşünürler. Bu kişiler; sadece kendilerini anlatır, kendilerin kötü hissettiğinde herkes buna ortak olsun ve onun için birşeyler yapsın, kendilerini iyi hissettiklerinde çevrelerindeki herkes de gülsün eğlensin isterler, istekleri olmadığında hırçın davranır ve insanları kırmaktan çekinmezler.

Sosyalleşmenin de narsistliğin üzerinde etkili olmasının sebebi; çevresinde başka insanların, başka hayatların farkına varmaları, başka insanların ve olayların da önemsenebileceği gerçeğini gözler önüne serer. İnsanlar çevrelerine baktıklarında; kendilerinden daha kötü durumda olanları görüp onlara destek olabileceklerini aynı zamanda kendilerini daha iyi hissetmelerini, kendilerinin sevinçleriyle birlikte başka insanların seviçleriyle de mutlu olabildiklerini keşfederler ve bununla mutluluk yaşamayı öğrenirler. Dolayısıyla birlikte yaşamanın tadına varıp, keyifli vakit geçirirler ve daha mutlu bir insan haline gelirler.

Narsistler Neden Hep Mutsuzdur?

Narsistlik çocukluktan başlar. Bunun için tek etken kardeşsizlik gibi düşünülse de durum bu değil, tek çocuk olup narsist olmayan olduğu gibi, 5. çocuk olduğu halde narsist olan da vardır. Bu durum kardeş sayısıyla değil, aile tutumuyla ilgilidir.

Alie çocuğun her dediğini yapıyor, her ihtiyacını daha çocuk ihtiyaç olarak hissetmeden karşılıyor, sosyal hayatta ayağı takılıp düşmemeyi öğreneceği her noktada takılmasına izin vermeden her taşı yoldan kaldırıyorsa, bu çocuklar hayatı boyunca tüm insanlardan bunu bekler. Tüm insanlar da bir kişinin bu ihtiyacını karşılamayacağına göre, tabii ki bu insanlar mutsuz yetişkinleri ortaya koyacaktır.

Narsist kişiler hem toplumdan hem de doğadan beklentilerini bulamayacakları ve hayır kelimesine tahammül edemedikleri için de hep mutsuz olmalarıyla bilinir.



 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?