Covid-19 İle Hayatımıza Giren Sözcükler
Son zamanlarda dünyanın savaştığı korona virüs; daha önce hayatımızda olmayan pek çok terimi, günlük hayatımızda en çok kullanır olduğumuz kelimeler haline getirmiştir. Bu durum haliyle anlam karmaşalarını da ortaya çıkarmıştır.
Son zamanlarda dünyanın savaştığı korona virüs; daha önce hayatımızda olmayan pek çok terimi, günlük hayatımızda en çok kullanır olduğumuz kelimeler haline getirmiştir. Bu durum haliyle anlam karmaşalarını da ortaya çıkarmıştır.
Salgın İle İlgili Terimler
Endemi: küçük bir toplumu ilgilendiren salgın,
Epidemi: endemiden daha büyük, bir ülkeyi etkisi altına alan salgın,
Pandemi: dünyanın büyük bölümünü kapsayan salgın,
Korona Virüs Ailesi
SARS-CoV-2: ağır akut solunum yetmezliği sendromu, korona virüs 2 nin kısaltmasıdır. Bu salgına neden olan virüsün adını ifade eder.
Korona virüs: SARS-CoV-2 nin ait olduğu virüs ailesi
Covid19: SARS-CoV-2 nin sebep olduğu hastalıktır.
Sürü Bağışıklığı ve Doğal Seleksiyon Nedir?
Bilinen bazı büyük ülkeler sürü bağışıklığı ve doğal seleksiyona güvenerek, korona virüsün yayılımı ile ilgili tedbir almamakta direnmiştir. Ne var ki, böyle bir tutum, ülkeleri çıkmaza soktuğundan, sağlık sistemini çökerttiğinden bu kararlar çabucak iptal edilip önlemler alınmıştır.
Sürü bağışıklığı, hastalığa maruz kalarak veya aşı yoluyla toplumu bağışık hale getirmektir. Ancak korona virüsün henüz kesin aşısı bulunmamaktadır. Bu durumda doğal seleksiyon görülmek istenmiştir.
Yani hastalığın yayılımı engellenmez ve bağışıklığı kuvvetli olanların iyileşmesi, olmayanların ise ölümüne izin verilmesidir. Doğal seleksiyonun anlamı doğal seçilimdir. Yani güçlü olanın hayatta kalıp, güçsüz olanın hayatını yitirmesi.
Pnömani (zatürre)
Akciğerde alveoller adında yapılar; havadaki gazların kanla değiştirildiği yapılardır. Yani bu kanallar sayesinde akciğerdeki oksijen seviyesi sürekli hava ile dengelenir. Pnömani, bu keseciklerin iltihaplanması ve sıvı ile dolmasıdır.
Karantina
Karantina tam olarak bilinmediğinden, halk arasında sürekli karantinadan kaçan insanların haberlerini duyuyoruz. Oysa ki karantina, hastalığın yayılımını engellemek ve halk sağlığını korumak için oldukça önemli bir uygulamadır.
Karantina; bulaşıcı hastalığı taşıdığına inanılan kimselerin, yayılımı engellemek amacı ile, diğer bireylerden izole bir şekilde, belli bir süre korunduğu alandır. Başta kişinin kendi ailesini koruma amacı vardır. Yani karantinadan kaçmak, aileni ve sevdiklerini riske atmak demektir.
Sosyal Mesafe
Yine en sık gündeme gelen terimlerdendir. Korona virüs, hapşuruk, öksürük gibi durumlarda ortaya çıkan damlacıklarla yayılan bir hastalıktır. Bu ihtimali azaltmak için, kişilerin birbiriyle en az bir metre mesafe ile görüşmesi, sosyal mesafeyi ifade eder.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.