Astigmatizm Hipermetrop ve Miyopi Belirtileri ve Nedenleri

Yayın Tarihi : 2019/04/16 17:01 • Güncelleme Tarihi : 2019/05/13 14:27 • Yazar: Başak Pırıl Gökayaz
Bu yazımızdan Astigmatizmin, Hipermetropinin ve Miyopinin ne olduğunu, nasıl önlem alabileceğinizi görebilirsiniz. Ayrıca çocuklarda ve bebeklerde nasıl ayırt edilebileceğini yazımızın devamını okuyarak öğrenebilirsiniz.
Astigmatizm Hipermetrop ve Miyopi Belirtileri ve Nedenleri

Gözün Kırma Kusurları Nelerdir ve Bunlara Neden Olan Nedir?

Baskın (bir gen bir çocuğa gözün kırma kusurları olan bir ebeveynden geçtiğinde), çekinik (iki genin neden olduğu, her bir ebeveynden bir tanesi gözün kırma kusurlarına sahip olabilir veya olmayabilir) ve multifaktoriyel (genlerin ve çevrenin bir kombinasyonu) dahil olmak üzere çeşitli kalıtım kalıpları gözlenmiştir.

Gözün kırma kusurları, Marfan sendromu ve Down sendromu gibi belli başlı genetik bozuklukları olan  çocuklarda da çok sık görülür.

Astigmatizm, hipermetrop ve miyopi en yaygın gözün kırma kusurlarıdır ve bunların hepsi görmeyi etkiler ve düzeltici lensler gerekebilir.

Astigmatizm

Astigmatizm, korneanın anormal bir eğriliğinin, iki odak noktasının iki farklı yere düşmesine, nesnelerin yakınlaşmasına ve uzak bir mesafede bulanık görünmesine neden olabileceği bir durumdur.

  • Astigmatizm göz yorgunluğuna neden olabilir ve aynı zamanda miyopluk veya hipermetropi ile ortaya çıkabilir.
  • Astigmatizm çocuklukta veya yetişkinlikte başlayabilir.
  • Bazı belirtileri baş ağrısı, göz yorgunluğu ve/veya halsizliktir.
  • Durumun düzeltilmesi gerekiyorsa, kontakt lenslerden ziyade gözlüklerle daha keskin ve daha net bir görüş sağlanabilir.





Astigmatizm Hipermetrop ve Miyopi Belirtileri ve Nedenleri

Hipermetropi

Halk arasında yakını görememe olarak bilinen hipermetropi, uzak bir nesnenin görüntüsünün retinanın harkasına odaklandığı gözün kırılma hatasıdır, bu durum ya göz küresi ekseni çok kısa olduğu için ya da nesnenin kırılma gücü çok zayıf olduğu için ortaya çıkmaktadır.

Bu durum, yakın nesnelerin odak dışı görünmesini sağlar ve baş ağrılarına, göz yorgunluğuna ve/veya halsizliğe neden olabilir. Şaşılık, göz ovma, okula ilgi eksikliği ve okuma zorluğu hipermetropisi olan çocuklarda sıklıkla görülür.

Gözlükler veya kontakt lensler, odaklama gücünü retinaya ayarlayarak hipermetropiyi düzeltmeye veya iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Miyopi

Genellikle uzağı görememe olarak bilinen miyopi, göz küresi ekseni çok uzun olduğu için veya nesnenin kırılma gücü çok güçlü olduğu için uzak bir nesnenin görüntüsünün retinanın önüne odaklandığı bir durumdur. Bu hipermetropinin tam tersidir.

  • Miyopi çocuklarda görülen en yaygın gözün kırılma hatasıdır.
  • Bu durum, uzak nesnelerin odak dışı görünmesini sağlar ve baş ağrılarına ve / veya göz yorgunluğuna neden olabilir.
  • Çocuğunuzun televizyona yakın oturduğunu ve uzaktaki nesneleri daha iyi görebilmek için sık sık gözlerini kıstığını fark edebilirsiniz.

Gözlükler veya kontakt lensler, odaklama gücünü retinaya ayarlayarak miyopiyi düzeltmeye veya iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Prematüre Bebekte Astigmatizm, Hipermetrop ve Miyopi

Kısa vadede, retinanın kan damarlarının (gözün ışığa duyarlı kısmı) bir bozukluğu olan Prematüre Retinopatisi'ni (ROP) aramak önemlidir. Kan damarları hala büyüyen ve eve gittikten sonraki ilk iki-üç hafta içinde takip edilmesi gereken ve bazen her gün bir göz muayenesi yapılması gereken bebekler olabilir. Lazer tedavisi gerektirebilecek ciddi bir hastalığı olmadığından emin olmak için bu yakın takip kesinlikle önemlidir. Uzun süreli hasta takibi için prematüre bebekler miyopi, göz tembelliği ve şaşılık riski altındadır. 32. haftadan önce doğmuş bebekler için 9-12 aylık tekrar oftalmolojik muayenesini öneriyoruz. Bu genel nüfusta yapılan bir şey değildir.

Kaynak: http://www.childrenshospital.org/conditions-and-treatments/conditions/a/astigmatism-hyperopia-and-myopia/symptoms-and-causes

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?