CRP ve Sedimentasyon Testinin Birlikte Yüksekliği

Yayın Tarihi : 2023/05/03 12:50 • Güncelleme Tarihi : 2023/12/04 13:14 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Kan tahlilinde hem CRP hem de sedimentasyon testleri birlikte yüksek çıktığında bu durumun neden kaynaklandığı merak edilir. Bu yazımızda CRP ve sedimentasyon testlerinin birlikte yüksekliği hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

CRP ve Sedimentasyon Testinin Birlikte Yüksekliği

Sedimentasyon (eritrosit sedimantasyon hızı)  ve  C-reaktif protein (CRP), halen kullanımda olan en eski laboratuvar testleri arasındadır. Bu iki testin ortak noktası, her iki kan testinin de vücuttaki iltihabı saptamak ve enfeksiyon varlığı konusunda bilgi sahibi olmak için kullanılmasıdır.
Vücudumuzda iltihap akut (yani, yaralanma veya enfeksiyon nedeniyla) veya kronik olabilir.Oluşan iltihaplanma ve enfeksiyonlar,  eklemler, kaslarda, bağ dokuda, mukozada, solunum sistemimizde veya cildimizde olabilir.
Ağrı ve iltihaplanma sıklıkla iç içe geçtiğinden,  bu iki test de bu durumlarda yüksek çıkabilir.
Her 2 test için yüksek değerler, yani aynı anda hem CRP hem de sedimentasyon testi yüksekliği  vücutta bir yerde iltihaplanma odağı olduğunu gösterir, ancak testler iltihabın tam yerini belirleyemez.İltihabın yerinin belirlenmesi için genellikle mikrobiyolojik test yöntemlerine ihtiyaç duyulur. Bunlarda genel olarak kültür ve antibiyogram testleridir.
Ağrılı bir hastada yüksek sedimentasyon ve CRP seviyeleri genellikle yeterli ağrı tedavisi ile normale döner.
Bu nedenle sedimentasyon ve CRP testlerinin birlikte kullanımı aynı zamanda vücudumuzda iltihaplanmayı saptamak ve tedavi etkinliğini izlemek için de kullanılabilir.
Her iki testde de yüksek seviyeler tespit edildiğinde, tedavinin iltihaplanmayı azaltmada başarılı olup olmadığını belirlemeye yardımcı olmak için hastalara ayda bir gerek CRP gerekse sedimentasyon testleri uygulanabilir. 

CRP ve Sedimentasyon Normal Değerleri Nedir?

Sedimentasyon testi için alınan normal sonuçlar, erkekler için 0 ila 22 mm/saat ve kadınlar için 0 ila 29 mm/saat aralığı gösterebilir. 
Bir kişinin CRP değerleri zamanla değişebilir.  CRP testinden alınan normal sonuçlar 1 mg/L ila 3 mg/L arasında ortak bir aralık gösterebilir, ancak 10 mg/L'nin üzerine çıkana kadar yüksek kabul edilmez. 

CRP ve Sedimentasyon Testinin Birlikte Yüksekliği

CRP ve sedimentasyon testlerinin aynı anda yukarıda belirttiğimiz normal değerlerin üstünde olması yani aynı anda yüksekliği durumunda kişide bir enfeksiyon ile iltihaplanma olduğu yönünde bilgi sahibi olunur. Bu durumda doktor hastanın şikayetlerini de değerlendirip teşhis koyulması ve uygun tedavi alması yönünden ilave tetkikler de isteyebilir. Sonuç olarak bu durum normal olmayıp çoğunlukla tedavi ve takip gerektiren bir durumdur.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?