Daha Önce Duymadığınız 5 Nadir Akıl Hastalığı

Yayın Tarihi : 2020/04/21 12:11 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/21 14:59 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Nadir görülen ve adını sık duymadığınız bazı akıl hastalıkları vardır.Bu hastalıklar çoğunlukla psikiyatri uzmanı doktorlar tarafından takip edilir. Daha önce adını duymadığınız ve nadir olarak görülen 5 akıl hastalığını sizler için derledik.
Daha Önce Duymadığınız 5 Nadir Akıl Hastalığı

Daha önce muhtemelen adını duymadığınız ve nadir görülen 5 aklıl hastalığını Tahlil.com okurları için derledik. Özellikle psikoloji ve psikiyatriye meraklı okurlarımızın ilgisini çekeceğini umuyoruz.

Stendhal Sendromu

Bu hastalık adını 1817’de Floransa’ya yapılan bir yolculuk sırasında hastalık semptomlarını taşıyan bir yazardan aldı. Stendhal sendromu olanlar sanatla karşı karşıya kaldıklarında panik atak, dissosiyatif deneyimler, karşılıklılıkların yanı sıra duygusal ve fiziksel anksiyete yaşarlar. Bu belirtiler genellikle müze veya galeri gibi yerlerde ortaya çıkar. Aynı zamanda doğanın güzellikleri ile karşılaşılması sonucunda da belirtiler ortaya çıkmaktadır.

Apotemnophilia

Vücut bütünlüğü kimlik bozukluğu olarak da bilinen apotemnophilia “bedenin sağlıklı kısımlarını büyütme arzusu” şeklinde karakterize edilir. Bu bozukluk hakkında fazla bilgiye sahip olunmamasına rağmen, bozukluğun nörolojik olduğuna inanılmaktadır. Böyle bir bozukluğu olanlar kendi uzvuna zarar vermeye ve uzvunu kesmeye kalkışabilirler. Apotemnofili beyindeki sağ paryetal lobun zarar görmesi sonucu oluşur. Bu bozukluğun tedavisi zordur çünkü Apotemnofili hastaları genelde tedavi olmak istemezler. Tedavi için bilinçsel davranışçı terapi ve isteksizlik tedavileri uygundur. 

Yabancı El Sendromu

Kişi” kendi elinin kendine ait olmadığını ve elinin kendi hayatı olduğunu” düşünür. Yabancı el sendromu olan bireyler normal bir duyuma sahiptir; ancak ellerinin kendi iradesi ile otonom olduğunu düşünürler ve uzvu ayrı bir varlık olarak kişiselleştirebilir: etkilenmeyen el bireyin kontrolündeyken etkilenen el kendi gündemindedir.  Bu sendromun nedenleri ise:

  • Beynin iki serebral hemisferini bağlayan corpus callosumun zarar görmesi
  • Felç
  • Paryetal lobun hasar görmesidir.

Eller “intermanuel çalışma” ya da “idemotor apraki” içindedir yani birbirlerine doğru hareket ederler.

Capgras Sendromu

Bu sendrom, çiftler yanılsamasını araştıran Fransız psikiyatrist Joseph Capgras tarafından adlandırılmıştır. Capgras sendromu olan kişiler yakın oldukları kişilerin( yakın arkadaşları, aile üyeleri vb.) yerini bir sahtekâra bıraktığını düşünürler. Şizofreni, demans, epilepsi, travmatik beyin hasarı sonucu ortaya çıkar. Tedavi için antipsikotik ilaçlar kullanılır.

Alice Harikalar Diyarında Sendromu

Todd sendromu da olarak bilinen Alice Harikalar Diyarında Sendromu(AIWS), Medscape’e göre bir hastanın vücut imajının, alan veya zaman duygusunun bozulduğu nörolojik bir hastalıktır. AIWS sendromu olan kişilerde halisünasyonlar, duyusal bozulma ve değişen hız hissi görülür. AIWS algıdaki değişimler sonucu ortaya çıkar. Birçok semptomu vardır ve bu semptomlardan en sık görüleni kişinin vücut görüntüsünün değişmesidir. Hastaların vücut bölümlerinin büyüklüğü ve şekli hakkında endişelidir. Belirtiler panik ve korkuya yol açar. AIWS sık migren, beyin tümörleri veya ilaç kullanımıyla ilişkilidir. 5 ile 10 yaşları arasındaki çocuklarda görülür. tümörleri veya ilaç kullanımıyla ilişkilidir. 5 ile 10 yaşları arasındaki çocuklarda görülür.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için buraya tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?