Dakriyoadenit Nedir?

Yayın Tarihi : 2015/08/02 08:09 • Güncelleme Tarihi : 2021/08/11 09:38 •

Dakriyoadenit, göz yaşı bezinin iltihaplanmasına verilen bilimsel isimdir

Dakriyoadenit Nedir?

Dakriyoadenit, gözyaşı bezinin iltihaplanmasına verilen bilimsel isimdir. Hastalığın etkeni viral olabileceği gibi bakteriyel de olabilir. Yani meydana gelen etki ile, gözyaşı bezi iltihaplanır ve çalışamaz duruma gelir. Bu durumda göz nemlenemediği gibi, gözyaşı bezi de boşalamaz ve şişkinlik, kızarıklık meydana getirir.

Gözyaşı bezine bu etkenlerin bulaşması iltihap oluşumuna neden olur. Gözde akma, batma, şişkinlik ve kızarıklık gözlenir. Uygun ilaç tedavisi ile hastalığın iyileşmesi mümkündür.

Gözyaşı Bezinin Görevi Nedir?

Gözyaşı bezi; gözün buruna bakan kısmında, göz çizgisinin bitiş noktasında bulunan bezlerdir.

Vücutta hiçbir doku, hiçbir organ boşa değil ve her birinin görevleri vardır. Çoğu zaman bir hastalık olmadığında, bazı dokularının adını bile bilmez ve varlığından haberdar olmayız. Gözyaşı bezi de, bu dokulardan bir tanesidir.

Gözler, dış dünyaya açık ve oldukça hassas organlardan biridir. Bu sebeple korunması oldukça zordur. Dış dünyanın etkilerinden gözü korumak üzere; kirpikler, göz kapağı ve gözyaşı bezleri görev yapar. Kirpik ve göz kapağı; mekanik etkilere karşı savunma sistemidir. Yani göze; toz, parça veya zararlı maddelerin girmesini engeller. Ancak gözyaşı; gözü nemli tutup kuruluğu engellemenin yanında, göze giren yabancı maddelerin de ıslatılarak vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar. Yani kirpik ve göz kapağının yetmediği yerde, gözyaşı devreye girer.

Gözyaşı Bezi Nasıl Çalışır?

Göz, tüm organlarda olduğu gibi, damarlarla donatılmış, bu sayede beslenen ve beyinle sinyal bağlantısı kurarak çalışır. Göze bir madde girdiğinde, göz yanmak suretiyle acımaya başlar. Bu acı beyinde gözyaşı salgısını uyarır ve gözyaşı salgısı akıtılmaya başlar. Bu sayede göze giren yabancı madde, gözyaşı sıvısıyla birlikte dışarıya atılmaya çalışır.

Ağlama fonksiyonunda ise, beyinden alınan sinirler, yine gözyaşı bezlerini çalıştırır ancak burada koruma mekanizması devrede değildir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?