Demir Eksikliği Anemisi Nedir, Tedavide Nelere Dikkat Edilmeli?
Özellikle az gelişmiş ülkelerde ve gelişmekte olan ülkelerdedaha sık görülen bu anemi (halk dilinde kansızlık) çeşidi dünyada 500 milyoncivarı insanda vardır.
Demir eksikliğinin sebepleri arasında vücudun demiriyeterince emememesi, vücuttan fazla demir atılımı, kanamalar, kadınlarda aşırıadet görülmesi, mide kanamaları, basurlar, demir, B12 ve folik asit içerenbesinlerin fazla alınmaması, sadece sütle beslenme ve yanlış diyet uygulamakvardır.
Demir, havadan aldığımız oksijenin kanımızda taşınması vedokuların oksijenle beslenmesi açısından büyük önem taşır. Hem sebzelerde (ençok fasulyegillerde) hem de ette(en çok ciğerde) bulunur. Besinlerden aldığımızdemirin yalnızca 3’te 1’i vücutta ince bağırsağın üst kısmından emilir. Demirinemiliminde C vitamini ve proteinlerin önemi büyüktür. Hayvansal proteinlerdekiözellikle etteki demir vücutta daha kolay emilir. Bu sebeple ekonomik düzeyidüşük toplumlarda demir eksikliği anemisi daha sık görülür.
Demir eksikliği anemisine sahip olup olmadığınızı anlamakiçin kan testi yaptırmalısınız. Hemoglobin düzeyi erkeklerde 14, hamile olmayankadınlarda ise 12’ nin altındaysa demir eksikliği anemisi var anlamındadır.
Demir Eksikliğinin Belirtileri:
-Çarpıntı
-Baş Dönmesi
-İştahsızlık
-Soğuğa karşı dayanıksızlık
-Tırnak ve saçlarda kolay kırılma
-Çabuk yorulma, halsizlik
-Harekete bağlı solunum sıkıntısı çekme
-Ciltte solukluk
-Konsantrasyon bozukluğu
-Sinirlilik
-Dudaklarda çatlama ve ağız kenarında yaralar oluşması
-Çocuklarda ise belirti olarak yürüme-oturma-konuşma veöğrenme fonksiyonlarında zorluk görülür.
Demir eksikliğinde tedavi olarak dışarıdan ilaç verilir.Tedavide hasta bireylerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır.
Ağızdan alınan kapsül ilaçlar yoluyla yapılan bu tedavi bazıhastalarda yan etki olarak bulantı, kusma, bağırsak hareketlerinde değişiklikve karın ağrısına yol açabilir. Ayrıca demir ilacı alan hastada dışkıda koyuveya siyah renk görülmesi normal bir durumdur.
Demir en iyi aç karnına alındığında emilir. Mümkünsekahvaltıdan 2 saat önce demir ilacını almanızı öneriyoruz. Demir ilaçlarıantiasit (mide asitlik düzeyini azaltan) ilaçlar ve süt ürünleriyle birliktekesinlikle alınmamalıdır. Alındığı takdirde vücutta emilimi engellenir.
Bol C vitamini ve protein ağırlıklı yiyeceklerle beslenerekdemir emilimini arttırabilirsiniz.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.